DISTRIBUIȚI
CC BY-SA 4.0

Iranul a lansat o campanie în sensul dezinformării pentru a influenţa scrutinul parlamentar în regiunea britanică Scoţia în favoarea partidelor proindependenţă, cu obiectivul destabilizării Marii Britanii, relevă un raport citat publicaţiile The Times şi Evening Standard, informează mediafax.

Grupuri de hackeri finanţate de regimul de la Teheran vizează alegători pe platforme de socializare online precum Facebook şi Twitter, prin crearea de grupuri false, conform unui studiu elaborat de Institutul „Henry Jackson Society”.


Citește și : Jake Sullivan dă asigurări că politica actualei administraţii americane faţă de Coreea de Nord nu are ca obiectiv să provoace ostilitate

Hackerii pretind că sunt activişti proindependenţă şi îi încurajează pe utilizatorii care au conturi reale să distribuie materiale de tip separatist.

„Par a fi elemente din Iran care vor să interfereze asupra politicii interne a Marii Britanii pentru a încuraja separatismul scoţian”, arată raportul.

Citește și : O petrecere ilegală cu 400 de persoane, întreruptă de jandarmi în estul Franţei

 

Conform raportului, Iranul a lansat ingerinţe în Scoţia şi în perioada 2013-2014, înaintea referendumului proindependenţă din septembrie 2014.

Scoţia organizează alegeri parlamentare pe 6 mai. Tendinţele proindependenţă s-au accentuat în Scoţia în contextul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană.