DISTRIBUIȚI
PressTV

Ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif a intervenit sâmbătă în disputa crescândă dintre Turcia şi Statele Unite, acuzând Washingtonul că are o „preferinţă pentru sancţiuni şi intimidare”, informează AFP, potrivit agerpres.

„Jubilaţia încercată (de către preşedintele american Donald Trump) când impune dificultăţi economice Turciei, aliatul său din NATO, este ruşinoasă”, apreciază şeful diplomaţiei iraniene într-o postare pe Twitter.


Citește și : Convorbire telefonică Macron-Trump cu privire la Siria şi Iran

„Statele Unite trebuie să înveţe să-şi stăpânească preferinţa pentru sancţiuni şi intimidare sau întreaga lume se va reuni şi, dincolo de condamnări verbale, le vor forţa să facă aceasta”, susţine el.

„I-am sprijinit pe vecinii noştri înainte şi vom continua să-i sprijinim şi în prezent”, adaugăt Zarif.

Donald Trump a anunţat vineri o creştere majoră a taxelor la importurile de oţel şi aluminiu din Turcia, în contextul în care Washingtonul şi Ankara au relaţii tensionate în urma unei grave crize diplomatice provocate de încarcerarea în Turcia a pastorului american Andrew Brunson.

Aceste tensiuni au provocat căderea lirei turceşti, care a înregistrat vineri o scădere de 16% într-o zi, cea mai mica valoare istorică.

Citește și : Gaza: Un palestinian a murit în urma rănilor provocate de tiruri ale soldaţilor israelieni

Moneda lor alunecă „rapid în jos în faţa dolarului nostru foarte puternic”, a reacţionat Donald Trump pe Twitter.

Iranul a suferit, de asemenea, o cădere vertiginoasă a monedei sale în acest an, rialul pierzând mai mult de jumătate din valoarea sa în raport cu dolarul din luna aprilie, în principal din cauza reintroducerii sancţiunilor SUA asupra Teheranului după retragerea Statelor Unite din acordul nuclear semnat în 2015.