DISTRIBUIȚI
Reuters

Teheranul îşi va accelera programul de apărare balistică, în pofida presiunilor venite dinspre SUA şi Uniunea Europeană, au anunţat joi Gărzile Revoluţionare iraniene, relatează Reuters, care citează agenţia de presă semioficială iraniană Tasnim.

”Programul de rachete balistice al Iranului se va extinde şi va continua cu mai mare viteză, ca reacţie la abordarea ostilă a lui Trump faţă de această organizaţie revoluţionară”, se menţionează într-o declaraţie a Gărzilor Revoluţionare iraniene.


Citeşte şi: Guvernul de la Madrid INVOCĂ Articolul 155 şi va ridica autonomia Cataloniei

Preşedintele american Donald Trump a refuzat, vinerea trecută, să certifice că Teheranul respectă termenii acordului din 2015 privind programul său nuclear, precizând că va avea o abordare mai agresivă şi faţă de programul de apărare balistică iranian. Administraţia Trump a impus noi sancţiuni unilaterale referitoare la activitatea Iranului în domeniul apărării balistice şi i-a cerut acestei ţări să nu dezvolte rachete capabile să poarte focoase nucleare. Teheranul a afirmat că nu are asemenea intenţii.

La finalul lunii septembrie, preşedintele american a pus sub semnul întrebării acordul internaţional cu Teheranul asupra programului său nuclear şi a acuzat în acelaşi timp Iranul de colaborare cu Coreea de Nord. Acordul semnat în 2015 de Iran, pe de o parte, şi SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania, pe de altă parte, vizează respectarea caracterului strict civil şi paşnic al programului nuclear iranian, în schimbul ridicării treptate a sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului.

După preluarea mandatului de preşedinte al SUA de către Donald Trump, Washingtonul şi-a intensificat criticile la adresa acordului, pe care actualul lider de la Casa Albă a promis să îl ‘rupă în bucăţi’.