DISTRIBUIȚI
FILE PHOTO: A view of a drone during a military exercise in an undisclosed location in Iran, in this handout image obtained on August 24, 2022. Iranian Army/WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY/File Photo

Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR) a anunţat marţi că a detectat în dronele kamikaze de fabricaţie iraniană componente realizate după data invaziei ruse în Ucraina, ceea ce arată clar faptul că aparatele au fost livrate după începerea războiului de agresiune rusesc, pe lângă faptul că unele dintre acestea sunt de origine străină, potrivit EEE, potrivit agerpres

„Componentele dronelor iraniene au fost fabricate după invazia pe scară largă a Rusiei. Reprezentanţii Serviciului de informaţii militare din Ucraina au descoperit date ce relevă faptul că dronele iraniene au fost furnizate Rusiei după 24 februarie”, se menţionează într-un comunicat al GUR, postat pe pagina sa de Facebook şi citat de agenţia de presă Unian.


Citește și : Péter Szijjártó: Cu Trump la Casa Albă, nu ar fi fost război în Ucraina!

Astfel, potrivit GUR, „elicea dronei Mohajer-6 a fost produsă în februarie anul acesta”. Adică, „abia fabricată. Bineînţeles, a fost nevoie de timp pentru ca aceste (componente) să fie livrate Rusiei. Asta înseamnă că au fost livrate anul acesta”, se afirmă în declaraţiile din comunicat făcute de un purtător de cuvânt al serviciul de informaţii militare la televiziunea publică ‘Suspilne’.

Drona iraniană Mohajer, potrivit acestuia, este asamblată din piese produse în diferite ţări, iar majoritatea componentelor provin din SUA, deşi drona are, de asemenea, un motor austriac şi o cameră japoneză.

„Nu am găsit niciun element rusesc aici. Una dintre piese are o inscripţie în farsi (limba persană modernă, oficială în Iran, Afganistan şi Tadjikistan – n.r.). Camera vizuală este din Japonia, în timp ce telemetrul laser este fabricat în China, iar bomba aeriană este de producţie iraniană”, a precizat purtătorul de cuvânt al GUR.

Citește și : Zelenski le care americanilor ‘să menţină o unitate de neclintit’ până la ‘restabilirea păcii’ în Ucraina

Experţii ucraineni cercetează în prezent modul în care componentele străine au ajuns în dronele iraniene, iar Serviciul de informaţii militare a furnizat deja ţărilor partenere numerele de serie şi datele referitoare la producătorii componentelor.

Ministrul iranian de externe, Hosein Amir Abdolahian, a declarat recent că ţara sa a furnizat drone kamikaze Rusiei cu câteva luni înainte de începerea războiului pe scară largă în Ucraina şi a negat că Teheranul ar fi furnizat rachete Rusiei, aminteşte Unian.