DISTRIBUIȚI

Autorităţile iraniene au anunţat sâmbătă o creştere a noilor cazuri de Covid-19 în sud-vest, precizând că 1.500 de noi contaminări sunt la nivelul întregii ţări, scrie AFP, potrivit news.ro .

„Toate provinciile arată o scădere progresivă a numărului de noi infecţii (…) cu excepţia Khuzestan (sud-vest), unde situaţia este tot mai îngrijorătoare”, a declarat Kianouche Jahanpour, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.


Citește și : Mai mulţi congresmeni americani cer sprijin pentru participarea Taiwanului la OMS

Ministerul Sănătăţii a încetat publicarea bilanţului pandemiei pe provincii de mai mult de o lună, în special pentru a limita deplasările între regiuni.

În schimb, foloseşte un sistem pe culori (alb, galben şi roşu) pentru a stabili o scară de risc (de la cea mai slabă la cea mai mare) referitoare la maladie în diferite provincii.

Conform ultimelor rapoarte oficiale, provincia Khuzestan era roşie, la fel ca Teheran şi Qom, unde au fost anunţate primele cazuri la mijlocul lui februarie.

Potrivit lui Jahanpour, 1.522 de noi cazuri au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, bilanţul total fiind de 106.220.

În acelaşi timp, 48 de persoane au murit şi bilanţul naţional a atins 6.589 de decese, a adăugat Jahanpour.

Printre persoanele infectate, 85.064 s-au vindecat şi au părăsit spitalul, a mai spus el.

Pentru unii experţi străini, dar şi pentru mulţi responsabili iranieni, cifrele Guvernului sunt mult subestimate.

Citește și : De Ziua Europei, liderii UE cer solidaritate în criza coronavirusului

La 3 mai, numărul noilor infectaţi înregistraţi oficial a scăzut la nivelul cel mai mic după 10 martie, dar luni, a fost din nou mai mare de 1.000 pe zi.

Statul a autorizat de la 11 aprilie o redeschidere progresivă a afacerlor şi de luni pe cea a moscheilor în 30% dintre judeţe unde riscul de recurenţă a bolii este minim.