DISTRIBUIȚI

Autorităţile din Iran l-au eliberat pe omul de ştiinţă francez Roland Marchal, a anunţat sâmbătă dimineaţa palatul Elysee, transmit Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Cercetătorul francez, închis în Iran din iunie anul trecut, era aşteptat în Franţa sâmbătă la prânz.


Citește și: Columbia intră în izolare generală obligatorie

Preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat într-un comunicat eliberarea sa, cerând totodată autorităţilor iraniene să o „elibereze imediat” şi pe cercetătoarea franco-iraniană Farida Adelkha, aflată încă în detenţie în Iran.

Teheranul a eliberat mai mulţi prizonieri simbolici cu prilejul Anului nou iranian, marcat vineri. Americanul Michael White, deţinut aparent din 2018, a fost pus în libertate joi, oficial din „motive medicale” şi cu condiţia să rămână deocamdată în Iran, pe fondul tensiunilor americano-iraniene. Şi o angajată a Fundaţiei Thomson Reuters cu cetăţenie iraniano-britanică, Nazanin Zaghari Ratcliffe, condamnată la cinci ani de închisoare pentru instigare la rebeliune, a obţinut marţi o permisie temporară.

Citește și: Coreea de Nord a tras două rachete balistice

Roland Marchal, în vârstă de 64 de ani, specialist în Africa, şi Farida Adelkha, în vârstă de 60 de ani, antropolog, au fost acuzaţi la rândul lor de „complot împotriva siguranţei naţionale”, iar cea de-a doua şi de „propagandă împotriva sistemului”.

Comitetul de susţinere a celor doi de la Paris a susţinut dintotdeauna nevinovăţia lor şi eliberarea lor imediată, exprimând temeri pentru starea lor de sănătate, mai ales după răspândirea COVID-19 în Iran, statul cel mai afectat din regiune.