DISTRIBUIȚI
The National

Ministerul iranian de Externe a afirmat marţi că Republica Islamică a acordat asistenţă, după ce a primit un semnal de alarmă, unui „petrolier care s-a confruntat cu o problemă tehnică” în Golf, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Potrivit legilor internaţionale (…), forţele iraniene s-au apropiat” de navă „şi, cu ajutorul unui remorcher, au adus-o în apele iraniene pentru a efectua reparaţiile necesare”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Abbas Mousavi, potrivit unui cont de Twitter oficial al guvernului.


Citeşte şi: Camera Reprezentanţilor îl acuză pe Trump de rasism

Abbas Mousavi a adăugat că mai multe detalii vor fi difuzate ulterior.

Mai devreme în cursul zilei de marţi, organizaţia TankerTrackers specializată în urmărirea încărcăturilor de petrol, a informat că petrolierul sub pavilion panamez Riah, care făcea curse dus-întors în Strâmtoarea Ormuz pentru a aproviziona alte nave, a intrat la 14 iulie în apele iraniene.

Potrivit TankerTrackers, semnalul de la sistemul automat de identificare a vasului s-a întrerupt în acel moment.

Citeşte şi: Racheta descoperită în Italia a fost la un moment dat vândută de Qatar

Ultima poziţie cunoscută a vasului Riah era în Strâmtoarea Ormuz, în largul Insulei Qeshm.

Tensiunea din jurul Strâmtorii Ormuz, prin care tranzitează aproape o treime din petrolul brut mondial transportat pe cale maritimă, a crescut în ultimele săptămâni din cauza unei spirale a evenimentelor. Printre acestea, atacuri cu origine necunoscută contra unor petroliere, pe care Statele Unite le impută Iranului, şi distrugerea unei drone americane de către Republica Islamică. Statele Unite susţin că au fost pe punctul de a declanşa bombardamente ca represalii.