DISTRIBUIȚI

Un Donald Trump jucând golf sub umbra ameninţătoare a unei aeronave: un cont de Twitter având legătură cu ghidul suprem al Iranului publică un apel la răzbunare pentru asasinarea generalului Qassem Soleimani şi pare să-l vizeze pe cel care a comandat atacul, fostul preşedinte american, informează vineri AFP, potrivit agerpres.

„Răzbunarea este inevitabilă. Ucigaşul lui Soleimani şi cel care a ordonat asasinatul trebuie să fie ţinta unei răzbunări”, se spune în mesajul în persană publicat joi cu puţin timp înainte de miezul nopţii de @khamenei_site, cont al ayatollahului Ali Khamenei pe un site de internet.


Citeşte şi: Orban nu se gândeşte la relaxarea restricţiilor în Ungaria: ‘Ar fi prematur!’

Aceste declaraţii, făcute şi în trecut de Khamenei, sunt însoţite de un fotomontaj în care Donald Trump poate fi văzut jucând golf pe un teren la malul mării survolat de o aeronavă în formă triunghiulară din care se vede doar umbra proiectată pe terenul verde.

Arhitect al strategiei de influenţă regională a Iranului, generalul Qassem Soleimani era şeful Forţelor Qods, însărcinate cu operaţiunile externe ale Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Republicii Islamice. El a fost ucis pe 3 ianuarie 2020 la Bagdad într-un atac cu dronă american ordonat de Donald Trump. Acesta din urmă a părăsit Casa Albă miercuri, predând mandatul de preşedinte succesorului său Joe Biden, şi s-a retras la vastul său domeniu Mar-a-Lago din Florida, în sud-estul SUA, unde are amenajat şi un uriaş teren de golf.

Ghidul Suprem al Iranului a promis şi a reiterat că moartea lui Soleimani va fi răzbunată. Pe data de 1 ianuarie, în timpul unei ceremonii în memoria generalului, şeful Autorităţii judiciare iraniene, Ebrahim Raissi, a declarat că asasinii „nu vor fi în siguranţă nicăieri pe acest pământ”. „Să nu credeţi că cineva ca preşedintele Americii, care apare ca un asasin sau care a ordonat un asasinat, poate scăpa (…). Niciodată”, a spus el.

Citeşte şi: Stat Islamic a revendicat atentatele sângeroase din Bagdad

„Răzbunarea poate avea loc în orice moment”, afirmă contul de Twitter afiliat site-ului lui Khamenei.

Pe data de 9 ianuarie, Twitter a suprimat un mesaj publicat pe unul dintre conturile de Twitter ale lui Khamenei ce interzicea importul de vaccinuri anti-COVID-19 fabricate în SUA sau în Regatul Unit, pe motiv că în cele două ţări nu se poate avea încredere. Reţeaua socială a apreciat că acest tweet încalcă „politica (Twitter) privind informaţiile false despre COVID-19”.