DISTRIBUIȚI
Washington Times

Trei poliţişti iranieni au fost ucişi luni în cursul ciocnirilor cu protestari sufişti la Teheran, a anunţat un purtător de cuvânt al forţelor de ordine, citat de Reuters.

Înregistrări video difuzate luni în reţelele sociale online prezintă lupte între poliţie şi membrii unei secte sufiste cunoscute în Iran ca Dervişii Gonabadi. Aceştia s-au adunat în faţa unei secţii de poliţie din nordul capitalei, cerând eliberarea unor coreligionari. Un autobuz a intrat în plin într-un grup de 40 de poliţişti, pe o stradă îngustă. Autenticitatea imaginilor nu a putut fi verificată. Alte imagini arată poliţia lansând gaze lacrimogene împotriva demonstranţilor, conform agerpres.


„Mai mulţi dintre cei care au încălcat securitatea şi ordinea publică au folosit astăzi un autobuz şi au ucis trei agenţi de poliţie. (…) Ucigaşii au fost arestaţi la câteva secunde după crime”, a declarat Saeed Montazer, purtător de cuvânt al poliţiei.

Citește și : Însărcinatul cu afaceri al Ucrainei la Moscova convocat de MAE rus în urma unor incidente la Kiev

Sufismul este considerat de conducerea şiită a Iranului ca o ameninţare. În cursul campaniei de reprimare în curs au fost arestaţi în ultimele două luni mai mulţi dervişi Gonabadi, potrivit organizaţiei non-profit Centrul pentru Drepturile Omului din Iran (CHRI), cu sediul la New York. Zece membri ai ordinului sufist au fost răniţi şi alţi trei au fost arestaţi pe 14 ianuarie în Kowar, unde poliţia a intervenit împotriva unor demonstranţi, afirmă CHRI.