DISTRIBUIȚI
The New Yorker

Preşedintele iranian Hassan Rohani îl susţine pe ministrul de externe Mohammad Javad Zarif, care a demisionat luni noaptea, a declarat marţi şeful staff-ului lui Rohani, Mahmoud Vaezi, potrivit agenţiei Irna, citată de Reuters, scrie Agerpres.

Rohani nu a acceptat oficial demisia lui Zarif, care a fost anunţată pe Instagram.


”Cuvintele de astăzi ale preşedintelui în aprecierea ministrului său de externe sunt un indiciu clar de satisfacţie a reprezentantului poporului din Iran referitor la înţelepciunea, şi poziţiile şi activitatea eficientă a dlui Zarif, precum şi un răspuns dur la unele analize deformate şi incorecte”, a declarat Mahmoud Vaezi într-o postare pe Instagram, ce include o imagine cu Rohani şi Zarif împreună.

Citește și : Directorul Huawei îi atacă pe americani acolo unde-i doare cel mai tare şi le reaminteşte de scandalul provocat de Edward Snowden

”În opinia preşedintelui Rohani, Republica Islamică Iran are o singură politică externă şi un singur ministru de externe”, a mai spus responsabilul iranian.

Mohammad Javad Zarif, artizan al acordului internaţional privind programul nuclear al Republicii Islamice încheiat în 2015, a anunţat luni seară pe Instagram că demisionează din funcţie.

„Îmi cer scuze că nu mai pot continua în funcţie şi pentru toate greşelile în îndeplinirea îndatoririlor mele”, a scris Mohammad Javad Zarif pe reţeaua de socializare.

Adversar politic al ultraconservatorilor iranieni, el a văzut în ultimele luni o intensificare a criticilor la adresa lui după decizia preşedintelui american, Donald Trump, de a retrage unilateral ţara sa din acordul nuclear.

Citește și : 20 de combatanţi pro-regim au fost ucişi în atacuri executate de jihadişti în provincia siriană Idleb în trei zile (OSDO)