DISTRIBUIȚI
IRNA

Poliţia din Iran va înăspri măsurile faţă de femeile care protestează împotriva legislaţiei care le obligă să poarte văl descoperindu-şi capul în public, a declarat marţi pentru presa locală comandantul poliţiei din Teheran, Hussein Rahimi, transmite dpa, potrivit agerpres.

„Purtarea vălului pentru cap (hijab) este obligatorie pentru femei în Iran, iar de acum înainte se va răspunde cu stricteţe la încălcarea acestei legi”, a declarat Rahimi pentru portalul de ştiri Khabar One, subliniind că există şi susţinerea autorităţilor judiciare în acest sens.


Citeşte şi: Un înalt oficial britanic dă asigurări românilor din UK: ‘Drepturile vă vor fi respectate!’

Nu ar fi bine ca „femeile să înceapă să facă tot ce vor”, a adăugat responsabilul poliţiei.

Începând din decembrie, tot mai multe femei din Iran cer să se renunţe la obligativitatea vălului şi atrag atenţia asupra acestei cauze scoţându-şi basmalele de pe cap în public şi fluturându-le în aer. Cel puţin 30 de femei au fost arestate până acum din astfel de motive.

Săptămâna trecută, pe fondul intensificării manifestaţiilor antivăl de la Teheran, o tânără fără hijab a fost rănită când poliţia a dat-o jos de pe un post pentru cabluri de telefonie înalt de doi metri de unde refuza să coboare. Incidentul a fost filmat cu un telefon mobil şi intens difuzat în social media, determinând noi proteste. S-a implicat însuşi preşedintele Hassan Rohani, care a cerut o anchetă asupra acţiunilor poliţiei.

De la revoluţia islamică din 1979, femeile şi fetele peste 9 ani din Iran trebuie să poarte văl şi haine lungi pentru a-şi acoperi capul şi corpul. Militantele care îşi scot aceste acoperăminte sunt pasibile de pedepse mergând până la câteva săptămâni de închisoare.