DISTRIBUIȚI
Wikimedia Commons

Autorităţile irakiene au anunţat joi prelungirea interdicţiei totale de deplasare cu două săptămâni, după ce noul coronavirus a ucis 29 de locuitori şi a infectat aproape 350, într-o ţară cu un sistem de sănătate precar, transmite AFP, potrivit agerpres.

Şcolile, universităţile şi aeroporturile vor rămâne închise în Irak, ţară vecină cu Iran, unde numărul deceselor de COVID-19 a depăşit 2.200.


Citește și: Capitala Finlandei intră în izolare

Cifrele anunţate de autorităţile irakiene ar putea fi însă net inferioare bilanţului real, dat fiind că au fost testate doar în jur de 2.000 de persoane într-o ţară cu 40 milioane de locuitori şi unde un nou pelerinaj şiit este prevăzut pe 8 aprilie.

Precedentul a adunat săptămâna trecută zeci de mii de credincioşi care au sfidat carantina instituită în mai multe provincii de zece zile.

Cele mai înalte autorităţi şiite au interzis rugăciunile colective şi adunările. După ce iniţial a refuzat închiderea locurilor sfinte şi a chemat la continuarea rugăciunilor colective şi pelerinajelor, liderul şiit Moqtada Sadr le cere acum foarte numeroşilor săi adepţi să rămână în casele lor.

Din cauza războaielor care au zguduit Irakul aproape fără întrerupere de patru decenii şi a violenţelor la care personalul medical a fost supus de către apropiaţii unor pacienţi, nemulţumiţi de un diagnostic sau dornici să răzbune un deces, numeroşi medici au plecat din Irak în ultimii ani.

Citește și: Franța își retrage trupele militare din Irak

Cât priveşte spitalele, acestea sunt în stare de degradare avansată, cu materiale vechi, insuficiente şi o igienă precară.

În plus, Irakul trebuie să gestioneze criza sanitară, ce se profilează pe fond de marasm politic şi social, cu un guvern interimar, rămas în funcţie pentru că nu s-a putut conveni un înlocuitor, şi cu un ministru al sănătăţii care acuză executivul că refuză să acorde fonduri, chiar şi minimale.