DISTRIBUIȚI
Iraq TradeLink News Agency

Irakul organizează vineri un „vot special” pentru forţele de securitate, persoanele strămutate şi deţinuţi cu ocazia alegerilor legislative anticipate, în timp ce scrutinul general are loc duminică şi la care observatorii prezic deja o slabă participare, relatează France Presse, potrivit agerpres

În capitala Bagdad, unde a fost desfăşurat un important dispozitiv de securitate şi avioane militare se auzeau zburând, zeci de cadeţi ai armatei puteau fi văzuţi stând la coadă pentru a vota într-o şcoală transformată în secţie de votare, purtând măşti sanitare şi mănuşi.


Citește și : Centrul Carter ar putea trimite o misiune electorală în Venezuela

Secţiile de votare s-au deschis la 7:00 (4:00 GMT). Puţin peste un milion de militari şi poliţişti, toate serviciile de securitate combinate, sunt chemaţi la urne. De asemenea, 120.126 de persoane strămutate, dintre care unele trăiesc în 27 de tabere, sunt înscrise pentru a vota.

Potrivit ONU, ţara numără peste un milion de persoane strămutate.

Televiziunea de stat al-Ikhbariya a difuzat imagini de la mai multe secţii de votare, arătând zeci de militari şi poliţişti în uniformă care stăteau la coadă.

Ex-paramilitarii influenţi Hashd al-Shaabi, acum integraţi în trupele regulate, nu beneficiază de aceleaşi aranjamente ca forţele de securitate şi nu votează vineri. Măsura a fost denunţată de oficiali ai Hashd, deşi ei vor putea participa duminică la scrutinul general, pentru care sunt aşteptaţi peste 25 de milioane de alegători irakieni.

Programate iniţial pentru 2022, aceste alegeri legislative sunt prezentate de autorităţi ca o concesie a puterii faţă de protestele antiregim de la sfârşitul anului 2019, lansate împotriva corupţiei endemice, a unei economii în faliment şi servicii publice necorespunzătoare.

Reprimată în sânge, mişcarea de atunci s-a destrămat.

Peste 3.240 de candidaţi sunt în cursă. Alegerea celor 329 de deputaţi se va face în conformitate cu o nouă lege electorală, care instaurează un scrutin uninominal şi creşte numărul circumscripţiilor electorale, pentru a încuraja în teorie candidaţii independenţi şi de proximitate.

Citește și : Jurnaliştii Maria Ressa şi Dmitri Muratov au câştigat premiul Nobel pentru Pace

 

Experţii prezic o abţinere record. În marea lor majoritate, militanţii mişcării de contestare au decis să boicoteze alegerile organizate, consideră ei, într-un climat antidemocratic. În ultimele luni, zeci dintre ei au fost victime ale răpirilor, asasinatelor sau tentativelor de asasinat, imputate grupurilor armate pro-Iran.

La sfârşitul votului, aceleaşi partide îşi vor păstra poziţia, apreciază analiştii.