DISTRIBUIȚI
abc.net.au

Parlamentul irakian a stabilit ziua de 6 noiembrie ca dată de desfăşurare a următoarelor alegeri pentru consiliile provinciale, o premieră în ultimul deceniu pentru aceste instituţii, care au fost dizolvate în urma mişcării de protest contra puterii din 2019, transmite AFP, potrivit agerpres.

„Alegerile provinciale vor avea loc pe 6 noiembrie 2023”, au decis deputaţii în noaptea de duminică spre luni, potrivit unui comunicat al biroului de presă al Parlamentului.


Citeşte şi: Patriarhia Ortodoxă Greacă a Ierusalimului denunţă un ‘atentat odios’ la Mormântul Fecioarei Maria – Black News

Scrutinul vizează 15 din cele 18 provincii irakiene, lipsind cele trei provincii din regiunea autonomă a Kurdistanului irakian (nord).

Într-un Irak federal, consiliile provinciale au o putere relativ importantă, notează AFP. Acestea alocă bugete în sectoarele sănătăţii, transporturilor sau educaţiei.

Scrutinul din 6 noiembrie va fi primul de acest fel din 2013. La acea vreme, listele premierului Nouri al-Maliki s-au clasat pe primul loc.

Alegerile provinciale următoare ar fi trebuit să aibă loc în 2018, dar au fost amânate. Iar un an mai târziu, în timp ce o mişcare amplă şi fără precedent împotriva puterii zguduia Irakul, protestatarii au cerut şi au obţinut dizolvarea consiliilor provinciale.

Citeşte şi: Un fost soldat australian a fost arestat pentru o prespusă crimă de război – Black News

O parte a opoziţiei şi a societăţii civile văd aceste consilii ca fiind cuiburi ale corupţiei.

Aceste entităţi, create prin Constituţia din 2005 de după căderea regimului lui Saddam Hussein, „deschid larg poarta corupţiei. Noi refuzăm ca ele să fie reinstaurate”, a declarat pentru AFP deputatul independent Alaa al-Rikabi, provenit din mişcarea de protest din 2019.