DISTRIBUIȚI

Irakul a predat Kuwaitului un nou lot de bunuri şi documente sustrase de armata irakiană în timpul invaziei din anul 1990, dar încă nu este clar ce s-a întâmplat cu sute de prizonieri kuwaitieni dispăruţi în timpul ocupaţiei, scrie luni presa din Kuwait, citată de agenţia EFE, potrivit agerpres.

”Kuwaitul este gata să facă tot posibilul pentru a pune capăt acestei proceduri umanitare, clarificând soarta prizonierilor şi dispăruţilor”, a declarat un consilier al ministrului kuwaitian de externe, Naser al-Hien.


Citeşte şi: Olandezii s-au supărat pe presă şi i-au atacat pe jurnaliştii care relatau despre înghesuiala din biserici

Acesta a precizat că este vorba despre al treilea lot de arhive naţionale predate Kuwaitului în ultimii ani, în conformitate cu o rezoluţie ONU din anul 2013, care prevede returnarea bunurilor şi rămăşiţelor pământeşti ale cetăţenilor kuwaitieni şi din alte ţări dispăruţi în timpul ocupaţiei irakiene, între august 1990 şi februarie 1991.

Acest nou lot cuprinde dispozitive şi materiale cinematografice ale televiziunii kuwaitiene, precum şi alte bunuri aparţinând Ministerului Informaţiilor, Consiliului Naţional de Cultură, Arte şi Literatură şi Universităţii din Kuwait.

În schimb, delegaţia irakiană care a participat la predarea acestor bunuri a primit rămăşiţele pământeşti ale unui soldat irakian găsite pe insula kuwaitiană Bubiyan şi identificate prin teste ADN.

Irakul a predat în septembrie 2020 cadavrele a 21 de prizonieri de război kuwaitieni şi din alte ţări găsite în deşertul Samawa, în sud-estul Irakului, din rândul celor 605 persoane date dispărute de către autorităţile kuwaitiene.

Citeşte şi: Cazurile de COVID au scăzut după ce Texasul a redeschis complet afacerile şi a renunţat la mască

Irakul a invadat Kuwaitul pe 2 august 1990 şi a anunţat după o săptămână anexarea bogatului emirat petrolier, eliberat şapte luni mai târziu de o coaliţie internaţională condusă de SUA.

Cele două ţări şi-au restabilit relaţiile abia în anul 2004, după intervenţia militară americană ce l-a înlăturat de la putere pe preşedintele irakian Saddam Hussein. Ele cooperează de atunci sub auspiciile ONU pentru a închide dosarul persoanelor şi bunurilor dispărute, precum şi pe cel al compensaţiilor de 52,4 miliarde de dolari pe care Irakul trebuie să le achite Kuwaitului în contul pagubelor cauzate de invazie.