DISTRIBUIȚI
Al-Monitor

Irakul a recuperat o parte dintr-o sumă de 2,5 miliarde de dolari retrasă fraudulos dintr-un cont al Fiscului, a anunţat duminică premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani, care le-a cerut tuturor celor implicaţi în acest furt să se predea şi să restituie banii publici subtilizaţi, relatează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit premierului irakian, unul dintre afaceriştii autori ai fraudei, Nour Zuhair Jassem, a restituit puţin peste 125 de milioane de dolari din suma de peste un miliard de dolari pe care a mărturisit că a sustras-o. Acesta va fi eliberat pe cauţiune în schimbul restituirii în termen de două săptămâni a întregii sume furate.


Citește și : Şefii de guvern din Polonia şi Lituania promit ajutor Ucrainei în cursul unei vizite la Kiev

Acest caz, mediatizat în octombrie, a provocat indignare în Irak, o ţară bogată în petrol, dar cu o corupţie endemică şi o populaţie în mare parte săracă.

Un document al Fiscului arată că tranşe din suma de 2,5 miliarde de dolari au fost retrase în perioada septembrie 2021 – august 2022 cu ajutorul a 247 de cecuri încasate de cinci companii. Banii au fost ulterior încasaţi cash de aceste companii, ai căror proprietari sunt majoritatea fugari în prezent şi au fost emise mandate de arestare pe numele lor.

Premierul irakian a făcut anunţul recuperării unei prime sume din totalul sustras într-o declaraţie televizată având alături de el teancuri de bancnote despre care a spus că au fost recuperate de la omul de afaceri Nour Zuhair Jassem. Acesta din urmă a fost arestat la sfârşitul lunii octombrie pe aeroportul din Bagdad, de unde încerca să părăsească ţara la bordul unui jet privat.

Citește și : Preşedinta Ungariei la Kiev: Cei în nevoie se pot baza întotdeauna pe unguri

Un alt acuzat a fost reţinut în regiunea autonomă Kurdistan şi va fi predat autorităţilor de la Bagdad. ”Cel mai important este să fie restituite fondurile. Ce contează dacă cutare sau cutare este în închisoare dacă (cei 2,5 miliarde de dolari) nu sunt în casieria statului ?”, a mai spus premierul în intervenţia sa.

Deşi corupţia este un fenomen răspândit în instituţiile publice irakiene, condamnările penale vizează adesea eşaloanele intermediare sau simpli executanţi, rareori persoanele aflate în vârful piramidei.