DISTRIBUIȚI

Numărul cazurilor de COVID-19 a depăşit miercuri pragul de un milion în Irak, o cifră neegalată în lumea arabă, într-o ţară cu 40 de milioane de locuitori afectată de o lipsă gravă de medicamente, medici şi spitale de zeci de ani, relatează AFP, potrivit agerpres

Cu 8.696 de noi cazuri şi 38 de decese în ultimele 24 de ore, potrivit Ministerului Sănătăţii, numărul irakienilor infectaţi de la apariţia coronavirusului în ţară în februarie 2020 a ajuns în prezent la 1.001.854, între care 15.098 de morţi.


Citește și : Derek Chauvin, simbolul abuzurilor polițienești din SUA

Ministerul Sănătăţii a declarat că efectuează zilnic în jur de 40.000 de teste, o rată foarte scăzută într-o ţară cu mai multe oraşe de peste două milioane de locuitori, unde densitatea este mare şi promiscuitatea permanentă.

În lipsă de echipament medical pentru a primi pacienţii – care, în general, preferă să instaleze un tub de oxigen în casele lor decât să meargă la spitalele degradate – Irakul şi-a lansat totuşi campania de vaccinare.

Ţara a primit în total aproape 650.000 de doze de vaccinuri diferite, aproape toate sub formă de donaţii sau prin intermediul programului internaţional COVAX care are ca obiectiv garantarea unui acces echitabil la vaccinuri.

Citește și : Papa Francisc și-a programat o nouă vizită în Ecuador

Până miercuri, 274.343 irakieni au primit cel puţin o primă doză de vaccin, potrivit Ministerului Sănătăţii, care continuă să facă campanie pentru a convinge o populaţie foarte sceptică cu privire la vaccin şi care a evitat măştile de la începutul epidemiei.