DISTRIBUIȚI
Publika.md

Parlamentul Georgiei a confirmat luni numirea în funcţia de premier a ministrului apărării şi fost şef al guvernului, Irakli Garibaşvili, în urma demisiei predecesorului său în plină criză politică, notează AFP, potrivit agerpres.

Partidul de guvernământ ‘Visul georgian’ a anunţat joi numirea lui Irakli Garibaşvili, 38 de ani, pentru a-i urma în funcţie lui Gheorghi Gaharia, prim-ministru din septembrie 2019.


Citește și : Rusia salută un ‘acord temporar’ între Iran și AIEA

Acesta a părăsit puterea în plină criză politică pentru a protesta faţă de o tentativă de arestare a unui opozant de primă mărime.

Parlamentarii au aprobat nominalizarea cu o majoritate copleşitoare de 89 de voturi pentru şi două contra.

Noul premier a mai condus guvernul între 2013 şi 2015.

Gheorghi Gaharia şi-a explicat neaşteptata demisie prin decizia unui tribunal georgian de a ordona plasarea în arest preventiv a lui Nika Melia, liderul Mişcării Naţionale Unite (MNU) partidul fostului preşedinte în exil Mihail Saakaşvili.

Nika Melia este acuzat că a organizat „violenţe în masă” în timpul protestelor de amploare care au zguduit ţara timp de aproape o săptămână în 2019 şi riscă o pedeapsă cu nouă ani de închisoare. El denunţă „represiuni vizând opoziţia”.

Adresându-se deputaţilor înainte de vot, Irakli Garibaşvili a afirmat că guvernul îl va aresta pe Melia, subliniind că acesta „nu va putea scăpa de justiţie”.

Liderii tuturor partidelor de opoziţie, care au s-au instalat de miercuri într-o tabără în faţă sediului MNU din Tbilisi pentru a se opune arestării lui Nika Melia, le-au declarat reporterilor că se tem de un asalt al poliţiei asupra clădirii, unde Melia s-a refugiat.

Irakli Garibaşvili era necunoscut în politică înainte de a fi instalat la putere în 2012 de puternicul oligarh şi fondator al partidului la guvernare, Bidzina Ivanişvili.

Citește și : Datele campaniei britanice de vaccinare indică o scădere cu 70 % a infecţiilor după prima doză de vaccin Pfizer-BioNTech

Acesta din urmă, care îl numeşte pe Garibaşvili „copilul său iubit”, este frecvent considerat omul forte al Georgiei, în ciuda faptului că nu deţine nicio funcţie politică oficială.

Melia l-a catalogat joi pe candidatul la funcţia de prim-ministru drept o ‘marionetă’ şi a asigurat că ‘vor fi alegeri anticipate pentru parlament’. ‘Sfârşitul ‘Visului georgian’ este aproape’, a spus el într-o declaraţie de presă.