DISTRIBUIȚI

Trei manifestanţi au fost ucişi de gloanţe în cursul violenţelor care au avut loc în noaptea de duminică spre luni în apropierea consulatului iranian la Kerbala, oraşul sfânt al şiiţilor, la sud de Bagdad, transmite AFP, citându-l pe medicul legist-şef al oraşului, transmite şi agerpres.

Forţele de ordine au tras cu muniţie reală în manifestanţii care încercau să dea foc consulatului Republicii islamice, acuzată de mişcarea de contestare declanşată recent în Irak că este arhitectul sistemului corupt pe care protestatarii îl vor eliminat.


Citeşte şi: McDonald’s îşi dă afară directorul general

‘Vor să ne ucidă, nu să ne disperseze, nu trag în aer’, a acuzat un tânăr manifestant în faţa consulatului iranian. ‘Ei protejează consulatul unui stat străin, pe câtă vreme noi nu vrem decât ca ţara noastră să fie liberă, fără să o conducă nicio altă ţară’, a adăugat el.

Cu puţin timp înaintea acestor tiruri intense, manifestanţii înălţaseră drapele irakiene pe blocurile de beton care înconjoară impunătorul sediu al consulatului, pe care flutura un steag iranian.

‘Kerbala liber, Iran afară’, au scris pe zid protestatarii, care au incendiat cauciucuri şi au aruncat cu pietre şi artificii asupra clădirii, sub privirile poliţiştilor.

La Kerbala se află mausoleul cu dom aurit al imamului Hussein, nepotul profetului Mahomed. Oraşul este vizitat în fiecare an de milioane de pelerini iranieni.

Iranul, care are legături cu aproape toate partidele la putere în Irak, este văzut de manifestanţi drept arhitectul unui sistem considerat corupt şi incompetent.

Citeşte şi: Margrethe Vestager: UE nu are nevoie de campioni industriali ‘cocoloşiţi’

Desele vizite recente în Irak ale generalului Qassem Soleimani, comandantul operaţiunilor externe ale armatei ideologice iraniene, şi comentariile liderului suprem iranian Ali Khamenei, care denunţă un ‘complot’ americano-israelian, nu au făcut decât să exacerbeze furia irakienilor.

De miercuri, autorităţile au încetat să mai comunice bilanţul ciocnirilor care au loc la Bagdad şi în sudul ţării şi care au făcut peste 250 de morţi de la 1 octombrie.

Potrivit unor surse medicale, numărul celor ucişi între timp ar fi în jur de zece.