DISTRIBUIȚI
The National

Guvernul de la Bagdad a suspendat pentru o perioadă de trei luni activitatea postului de televiziune arabofon Al-Hurra, finanţat de Congresul SUA, după difuzarea sâmbătă a unui documentar despre corupţia în rândul demnitarilor religioşi, transmite AFP, potrivit agerpres.

Decizia a fost luată după ce grupuri politice şi armate pro-Iran le-au cerut autorităţilor să sancţioneze difuzarea acestui documentar, pe fondul temerilor că tensiunile dintre Iran şi SUA, doi aliaţi ai Irakului, se vor extinde în această ţară.
Filmul, care durează 25 de minute şi este intitulat ‘Corupţia religioasă în Irak’, denunţă presupuse fapte de corupţie în interiorul puternicelor autorităţi şiite şi sunnite, acuzându-le de deturnări de fonduri publice şi de legături cu grupări armate.
Luni, o comisie guvernamentală în domeniul media şi comunicaţiilor a transmis că documentarul nu respectă ‘regulile profesionalismului jurnalistic’ şi a ordonat ‘suspendarea licenţei Al-Hurra Irak pe timp de trei luni’.


Citește și : Papa Francisc face o vizită în Mozambic, Madagascar și Mauritius

Comisia a mai decis ‘încetarea activităţilor (postului) până când (acesta) îşi va corecta poziţia’ şi va ‘difuza scuze oficiale’. Aceste sancţiuni constituie ‘un ultim avertisment’, după care ‘va fi luată o măsură mai radicală’, a indicat aceeaşi comisie.

Hashd al-Shaabi, coaliţia paramilitară dominată de miliţiile şiite pro-Iran, plasată acum sub controlul statului, a acuzat o ‘linie editorială ostilă’ a Al-Hurra şi ‘un semnal periculos al politicii externe americane’.

În schimb, apărătorii libertăţii presei s-au arătat uimiţi de rapiditatea şi severitatea deciziei dictate împotriva Al-Hurra.

Corupţia responsabililor este o problemă majoră în Irak, denunţată frecvent de manifestanţi. Atacarea demnitarilor religioşi este însă un tabu în această ţară, majoritar musulmană.

Citește și : Indonezia interzice manifestațiile în Papua şi Papua de Vest