DISTRIBUIȚI
France 24

Parlamentul irakian l-a demis duminică pe guvernatorul provinciei Ninive, unde un naufragiu s-a soldat cu 100 de morţi, în special femei şi copii, relatează AFP, scrie Agerpres.

Nawfel Akoub, guvernatorul provinciei Ninive (nord), precum şi cei doi adjuncţi ai săi, au fost demişi din funcţii după un vot organizat la cererea premierului Adel Abdel Mahdi.


Citește și : Uniunea Europeană nu va interzice echipamentele Huawei, ignorând apelurile Statelor Unite

Şeful guvernului l-a acuzat pe guvernator de „neglijenţă” şi „deficienţe clare” după ce 100 de persoane au decedat joi, ziua Anului Nou kurd şi Ziua Mamei, când feribotul în care se aflau s-a răsturnat în fluviul Tigru.

Potrivit autorităţilor locale, 63 de pasageri care se aflau pe feribotul ce se îndrepta spre un parc de agrement, sunt daţi dispăruţi.

Duminică, când doliul naţional de trei zile s-a încheiat, zeci de studenţi au participat la un marş al tăcerii, toţi îmbrăcaţi în negru.

Parlamentul a anunţat, de asemenea, că acordă titlul de „martiri” pentru victimele naufragiului, deschizând astfel dreptul la despăgubiri şi la sesizarea justiţiei în acest caz.

Citește și : Netanyahu afirmă că n-a câştigat niciun shekel de pe urma vânzării de submarine nemţeşti Egiptului

Cel puţin 100 de persoane, în majoritatea femei şi copii, şi-au pierdut viaţa joi într-un naufragiu pe fluviul Tigru, în plină aniversare a Anului Nou kurd şi a Zilei Mamei, fiind cel mai grav accident înregistrat în Irak în ultimii ani.