DISTRIBUIȚI

Comandamentul Central al Forţelor Armate ale SUA (CENTCOM) a omagiat luni „toţi militarii care au luptat în timpul Operaţiunii Libertate pentru Irak”, prin care în urmă cu 20 de ani era lansată invazia asupra Irakului, urmată de ocuparea acestei ţări până în 2011, timp în care 4.418 soldaţi americani au fost ucişi în Irak, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.

„Onorăm memoria şi moştenirea celor 4.418 de soldaţi americani care au murit în acest război, şi încurajăm familiile lor rămase în urmă”, a menţionat într-un comunicat postat pe Twitter comandantul CENTCOM, Michael Kurilla.


Citeşte şi: Poliţia din Londra este acuzată de rasism, sexism şi homofobie – Black News

Pe 20 martie 2003, coaliţia internaţională condusă de SUA a invadat Irakul pentru „eliberarea” irakienilor de sub jugul lui Saddam Hussein şi pentru eliminarea unor pretinse arme de distrugere în masă care niciodată apoi nu au fost găsite.

Trupele americane s-au retras definitiv din Irak în decembrie 2011, încheind astfel 8 ani de ocupaţie, timp în care în Irak s-a dezlănţuit un război sectar care a însângerat ţara şi s-a soldat cu între o sută de mii şi o jumătate de milion de morţi, potrivit diferitelor estimări.

Trupele americane au revenit în Irak în 2014, tot în fruntea unei coaliţii internaţionale, de data aceasta pentru a combate gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), care controla zone întinse ale ţării până la înfrângerea sa teritorială în 2017.

Citeşte şi: Parlamentul israelian revocă legea ordona evacuarea a patru colonii din Cisiordania – Black News

Militarii americani continuă să fie prezenţi în Irak, unde în prezent desfăşoară un rol de „consiliere, asistenţă şi instruire”, după cum a declarat Michael Kurilla. „Felicităm partenerii noştri din Forţa de Securitate Irakiană, în timp ce continuă să-şi dezvolte capacităţi de luptă împotriva Statului Islamic”, a mai menţionat comandantul CENTCOM.

În timpul unei vizite surpriză la Bagdad la începutul lunii martie, secretarul american al apărării Lloyd Austin a asigurat că trupele americane se află în continuare în Irak la cererea guvernului de la Bagdad, în timp ce prim-ministrul acestei ţări, Mohammed Shia’ Al Sudani, a spus că susţine prezenţa pe termen „nedefinit” a trupelor SUA în ţara sa.