DISTRIBUIȚI
Climate Diplomacy

Iordania va construi o uzină de desalinizare a apei în Golful Aqaba, în Marea Roşie, care va începe să funcţioneze în următorii cinci ani pentru a face faţă unei secete recurente, a declarat duminică pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerul Apelor şi Irigaţiilor iordanian, potrivit agerpres.  

Acest proiect, al cărui cost este estimat la „circa un miliard de dolari” (aproape 826 milioane de euro), va include, de asemenea, o reţea de canalizare care va transporta apă potabilă prin regat, a spus purtătorul de cuvânt Omar Salameh.


Citește și : Tensiuni la summitul G7 între liderii UE şi Boris Johnson pe tema situaţiei din Irlanda de Nord

„Până la sfârşitul lunii (iunie) sau începutul lunii viitoare, guvernul va selecta cinci companii internaţionale, din cele 13 concurente, care vor trebui să-şi depună ofertele tehnice şi financiare finale pentru a implementa acest proiect”, a mai spus el.

Finalizarea construcţiei uzinei, „care va produce între 250 şi 300 de milioane de metri cubi de apă potabilă pe an” este prevăzută „între 2025 şi 2026”. „Se aşteaptă (ca uzina) să acopere nevoile de apă potabilă pentru următoarele două decenii”, a adăugat Salameh.

Companiile alese vor determina de asemenea necesarul de energie pentru funcţionarea uzinei, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Cu toate acestea, „tehnicile de desalinizare a apei necesită multă energie” şi aceasta va „reprezenta între 60 şi 70% din costul apei desalinizate”, a subliniat o sursă din minister.

Citește și : Maia Sandu a mulţumit României pentru lotul de vaccin ajuns sâmbătă în R. Moldova: Datorită acestei donaţii ţara are vaccinuri

Spre deosebire de alte ţări din regiune, Iordania este săracă în hidrocarburi şi trebuie să importe masiv pentru a-şi acoperi nevoile energetice.

Potrivit experţilor, Iordania se confruntă cu una dintre cele mai grave secete din istorie. Precipitaţiile ar putea să scadă cu aproape o treime până în 2100, în timp ce se aşteaptă ca temperatura medie să crească cu aproximativ 4,5 grade.