DISTRIBUIȚI

Organizaţia de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a denunţat luni ‘expulzarea sumară’ de către Iordania a refugiaţilor sirieni în ţara lor aflată în război, în ciuda riscurilor cu care aceştia se confruntă, relatează AFP.

„Iordania a expulzat colectiv grupuri de refugiaţi (…) şi a ignorat ameninţările reale cu care se confruntă aceste persoane la întoarcerea în Siria”, şi-a exprimat regretul directorul HRW pentru drepturile refugiaţilor, Bill Frelick, într-un raport făcut public luni.


Citeşte şi: Atac armat în Las Vegas. Cel puţin 20 morţi şi peste 100 de răniţi – FOTO/LIVE VIDEO

Conform organizaţiei de apărare a drepturilor omului cu sediul la New York, autorităţile iordaniene au expulzat lunar circa 400 de refugiaţi în primele cinci luni ale acestui an.

Printre ei, familii întregi, potrivit unor martori citaţi în raportul HRW.

De asemenea, circa 500 de alţi refugiaţi ar fi revenit în ţara lor de origine în fiecare lună „în circumstanţe puţin clare”. HRW subliniază de asemenea că, potrivit anchetei sale pe teren, membrii unei familii decid deseori să revină în Siria ‘pe bază voluntară’ după expulzarea capului familiei.

HRW precizează că aceste expulzări colective s-au înmulţit după atacurile suferite de forţele de securitate iordaniene în special în 2016 şi revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI). Însă organizaţia subliniază că autorităţile „nu au furnizat nicio probă privind presupusa implicare a expulzaţilor” în aceste agresiuni.

Citeşte şi: VIAŢA în Puerto Rico la o săptămână după trecerea uraganului Maria: macete, jafuri, plicitseală şi origami

Iordania, vecină cu Siria, găzduieşte peste 650.000 de refugiaţi sirieni, conform Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR). Conform autorităţilor de la Amman, ar fi vorba de 1,3 milioane de refugiaţi.

HWR a făcut apel la Iordania să înceteze expulzările colective, însă a cerut şi altor ţări „să ajute cu generozitate” autorităţile de la Amman pentru a primi aceste persoane care fug de război.

Conflictul din Siria, care a izbucnit în 2011, a cauzat moartea a peste 330.000 de persoane şi a împins alte milioane de persoane în exil.