DISTRIBUIȚI
today.md

Republica Moldova ar putea lua o pauză în colaborarea cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), a lăsat să se înţeleagă marţi premierul moldovean Ion Chicu într-o declaraţie televizată, specificând că aceasta s-ar putea întâmpla în cazul în care FMI nu va da dovadă de flexibilitate, declaraţia sa intervenind la scurt timp după ce noul guvern de la Chişinău a anunţat că negociază cu Rusia un împrumut de 500 milioane de dolari, relatează portalul Deschide.md şi Reuters, scrie agerpres.

Şeful guvernului de la Chişinău a menţionat că pe data de 20 martie 2020 expiră programul în curs cu FMI şi atunci se vor purta discuţii în vederea unui nou program.


Citește și: Singurul candidat la postul de procuror general al Bulgariei, confirmat în funcţie de preşedinte

‘Am avut o discuţie cu şeful misiunii FMI în Republica Moldova. Ne propunem să discutăm cu ei perspectivele colaborării pe mai departe, după finalizarea programului curent care expiră la 20 martie. Noi, orice colaborare cu orice instituţie financiară, inclusiv FMI, o vedem doar din perspectiva intereselor Republicii Moldova’, a declarat Chicu, în cadrul emisiunii ‘Puterea a patra’ de la N4.

‘Dacă FMI va fi suficient de flexibil pentru a accepta viziunea noastră, vom continua colaborarea, dacă nu vom avea flexibilitate, nu exclud că vom lua o pauză’, a declarat Ion Chicu, adăugând că mai sunt câteva condiţii care urmează să fie discutate cu FMI.

‘Sunt unele condiţii asumate în august, care trebuiau îndeplinite de fostul guvern până la 31 octombrie. Din discuţii am înţeles că se va insista ca noi să le implementăm. O parte din ele îmi par absolut inacceptabile’, a mai spus Ion Chicu, citat de Jurnal.md.

‘Avem în vedere orice cooperare cu partenerii externi prin prisma intereselor naţionale ale Moldovei. Ne-am angajat să investim o sumă importantă de bani în sfera socială’, a mai spus acesta.

Potrivit Jurnal.md, în septembrie, Consiliul Director al FMI a finalizat a patra şi a cincea evaluare a programului cu Republica Moldova, care presupune accesarea sumei de circa 46,1 milioane dolari. În total, programul Republicii Moldova cu FMI a fost aprobat la valoarea totală de circa 178,7 milioane dolari.

O nouă delegaţie a FMI urmează să efectueze o vizită în Republica Moldova în perioada ianuarie – februarie 2020.

Citește și: Manifestaţii în întreaga lume împotriva violenţelor la adresa femeilor

Conform Reuters, declaraţiile şi acţiunile premierului Chicu, care a efectuat o vizită la Moscova săptămâna trecută, sugerează un posibil viraj al Chişinăului spre Moscova, după ce precedentul guvern prooccidental a căzut prin moţiune de cenzură la 12 noiembrie, la numai cinci luni după instalare cu promisiunea de a combate corupţia.

Guvernul socialist minoritar al premierului Chicu doreşte să majoreze pensiile şi salariile în perspectiva alegerilor prezidenţiale, pe care actualul preşedinte prorus Igor Dodon, liderul de facto al Partidului Socialist (aflat la guvernare), speră să le câştige pentru a-şi reînnoi mandatul, el fiind un susţinător al relaţiilor strânse cu Moscova.