DISTRIBUIȚI
rador

România poate exercita Preşedinţia Consiliului UE în pofida disputelor politice interne, afirmă preşedintele Klaus Iohannis într-un interviu acordat presei austriece, şeful statului prezentând priorităţile Bucureştiului şi semnalând că va candida pentru un nou mandat, scrie Mediafax.

Într-un interviu acordat publicaţiei austriece Kurier, Klaus Iohannis vorbeşte despre mandatul României la Preşedinţia Consiliului UE şi despre disputele politice interne, subliniind că susţine principiile statului de drept şi combaterea corupţiei.


Citește și : Putin consideră că este „într-adevăr necesar” să aibă o „întâlnire adevărată” cu Trump

Întrebat care sunt priorităţile Bucureştiului la preluarea Preşedinţiei Consiliului UE, Klaus Iohannis a declarat: „Preşedinţia Consiliului UE se confruntă cu multe provocări şi dosare dificile: procesul de ieşire a Marii Britanii din UE, cadrul financiar multianual, migraţia, dezbaterea pe tema viitorului UE. O viziune comună asupra păstrării valorilor europene trebuie să fie o prioritate pentru toate statele membre”.

„Prioritară trebuie să fie atenţia acordată unităţii, cooperării şi solidarităţii între statele membre. Este vorba despre coeziunea la nivelul Uniunii Europene. Oamenii aşteaptă răspunsuri clare la probleme. România vrea să ofere rezultate concrete. Un proiect central va fi summitul informal al Consiliului European programat pe 9 mai 2019 la Sibiu. Reuniunea este dedicată dezbaterii pe tema viitorului Uniunii Europene. Sperăm că summitul va furniza o perspectivă clară şi pozitivă asupra Uniunii Europene şi că îi va sensibiliza pe cetăţenii europeni”, a spus Iohannis.

Întrebat dacă ieşirea Marii Britanii nu este cumva un semnal politic fatal pentru Uniunea Europeană, Iohannis a precizat: „Respectăm decizia Londrei, chiar dacă este regretabilă pentru noi. Uniunea Europeană este pregătită pentru orice scenariu. Uniunea Europeană este mai unită ca niciodată, acesta este un semnal politic pentru solidaritate. Procedura Brexit nu ete încă finalizată, suntem interesaţi să ajungem la un acord cu Londra cât mai curând. Sperăm că britanicii vor aproba o retragere ordonată din UE. Aceasta este o precondiţie pentru viitoarea relaţie cu Marea Britanie”.

Întrebat dacă există discuţii pentru a fi desemnat succesor al lui Donald Tusk în funcţia de preşedinte al Consiliului European, Klaus Iohannis a răspuns: „Aş vrea să amintesc că eu am anunţat public deja, în iunie anul acesta, candidatura pentru un nou mandat de preşedinte al României”.

Citește și : Poliţia israeliană recomandă inculparea soților Netanyahu pentru fraudă şi corupţie