DISTRIBUIȚI

Taiwanul a prezentat marţi noi modele ale dronelor sale militare produse la nivel local, afirmând că ele reprezintă cheia pentru capacitatea sa de „război asimetric”, respectiv de a-şi face forţele mai agile dacă vor trebui să înfrunte armata mult mai mare a Chinei, relatează Reuters, potrivit agerpres.

China, care nu a renunţat niciodată la utilizarea forţei pentru a aduce Taiwanul sub controlul său, şi-a intensificat activitatea militară în apropierea insulei guvernate democratic pentru a forţa să accepte suveranitatea Chinei, în pofida obiecţiilor Taipeiului.


Citeşte şi: O notă dezvăluie ordinele primite de soldaţii ruşi în Ucraina: ‘Unele puncte sunt surprinzătoare’

Războiul din Ucraina a dat o nouă urgenţă eforturilor armatei din Taiwan de a-şi susţine apărarea, inclusiv demersurilor de a dezvolta drone.

Într-o prezentare rară a capabilităţilor sale la nivel de drone, Institutul naţional de ştiinţă şi tehnologie (NCSIST) de la Chung-Shan, o instituţie a armatei, a arătat noile sale modele, între care drona de supraveghere Albatross II şi drone de luptă care operează cu sateliţi GPS.

Şeful NCSIST, Art Chang, a declarat că războiul din Ucraina a îndreptat atenţia asupra dronelor şi că institutul pe care îl conduce a cooperat cu companiile din Taiwan pentru a dezvolta o „echipă naţională” pentru dezvoltarea de drone militare.

Armata din Taiwan a anunţat un parteneriat cu companiile care are drept obiectiv producerea de 3.000 de drone anul viitor.

Chi Li-Pin, director al Diviziei de cercetare a sistemelor aeronautice, a spus că forţele armate ar trebui să sporească adoptarea dronelor în strategiile lor.

„Sper că trupele noastre naţionale se pot familiariza cu această armă de război asimetric şi o vor putea utiliza cu curaj”, a declarat el presei într-un sediu al NCSIST din oraşul Taichung.

Preşedintele Tsai Ing-wen a promovat ideea de „război asimetric” pentru a face forţele din Taiwan mai mobile şi mai greu de atacat. Forţele armate din Taiwan sunt bine echipate, dar nu se compară numeric cu cele din China.

Printre dronele prezentate în Taiwan este o dronă de atac cu muniţii ataşate care se îndreaptă spre o ţintă, iar apoi accelerează în ultima fază şi detonează la impact.

China şi-a trimis dronele în zone apropiate de Taiwan pentru a-i testa reacţia, a anunţat Ministerul Apărării de la Taipei.

Anul trecut, Taiwanul a doborât o dronă civilă care a intrat în spaţiul său aerian dinspre o mică insulă din largul coastei chineze.

Citeşte şi: Justiţia ucraineană l-a suspendat din nou pe preşedintele Federaţiei naţionale de fotbal – Black News

Ministerul Apărării din Taiwan a afirmat într-un raport către parlament din această săptămână că Beijingul îşi dezvoltă rapid capacităţile de luptă cu drone, inclusiv cu roiuri de roboţi zburători.

Drept răspuns, Taiwanul se va concentra asupra dezvoltării dronelor sale de luptă şi de supraveghere, precum şi a sistemelor antidronă, a precizat ministerul.