DISTRIBUIȚI

Bilanţul în urma alunecărilor de teren şi a inundaţiilor provocate de ploile torenţiale care au afectat estul Ugandei a crescut la opt decese, iar cel puţin 80.000 de persoane au rămas fără locuinţe, a anunţat vineri Guvernul, citat de agenţia DPA. Cel puţin 30 de persoane sunt în continuare date dispărute, potrivit agerpres.

”Alunecările de teren au afectat, marţi, mai multe sate din districtul Bududa, la poalele muntelui Elgon, omorând opt” persoane, a declarat reporterilor ministrul pentru pregătire în caz de dezastre, Musa Ecweru.


Citește și : EXPLOZIE puternică într-un bloc din Slovacia (VIDEO)! Cel puţin trei oameni au murit!

Oficialul a precizat că, în urma unei evaluări rapide efectuată de ministerul pe care îl conduce şi de agenţiile pentru situaţii de urgenţă în satele de pe versanţii vulcanului inactiv, s-a constatat că numărul persoanelor strămutate din acele zone este de 31.000, iar culturile agricole de pe circa 21.500 de hectare au fost distruse.

Ecweru a adăugat că alte 55.000 de persoane au rămas fără locuinţe în urma inundaţiilor în două zone învecinate, Teso şi Bukedi, unde 120.000 de hectare de culturi au fost distruse.

Potrivit estimărilor, peste 30 de persoane au fost surprinse de alunecările de teren, a declarat agenţiei DPA preşedintele districtului Bududa, Wilson Wotira. ”Utilizăm utilaje mici, precum sapele, pentru a căuta corpuri umane”, a spus oficialul.

Uganda şi multe ţări din Africa de Est au fost afectate „de precipitaţii neobişnuit de abundente şi de inundaţii”, a indicat joi Oficiul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

Citește și : Două autobuze pline cu copii s-au ciocnit în Franţa

„În regiune, în zonele cele mai afectate au fost distruse case, drumuri şi mijloace de trai, iar riscul de boli transmisibile – inclusiv de holeră – este în creştere”, a avertizat agenţia ONU.

Ploile a fost cauzate de un fenomen meteorologic cunoscut sub numele de Dipolul Oceanul Indian. Deşi acesta este aşteptat să-şi diminueze din intensitate în săptămânile următoare, „ploile abundente vor persista probabil pe parcursul lunii decembrie şi se vor intensifica în Kenya, Tanzania şi Uganda”, a completat OCHA.