DISTRIBUIȚI
© Tomaz Silva/Agência Brasil

Cel puţin zece persoane au fost găsite decedate în noaptea de luni spre marţi în Rio de Janeiro în urma ploilor torenţiale care au provocat inundaţii şi alunecări de teren, au anunţat autorităţile braziliene, citate de AFP, potrivit agerpres.

Primul bilanţ oficial, care indica trei morţi, anunţat în prima parte a zilei de luni, s-a agravat în cursul după-amiezii, după ce alte trupuri neînsufleţite au fost găsite de pompieri, trei persoane decedate fiind descoperite în interiorul unui taxi îngropat după o alunecare de teren.


Citește și: Jaf ca-n filme pe aeroportul din Tirana: Hoții au fugit cu milioane de euro dintr-un avion!

Mai multe căi rutiere s-au transformat în adevărate râuri, pompierii fiind nevoiţi să utilizeze bărci pneumatice pentru salvarea copiilor.

Primarul Marcelo Crivella a decretat stare de criză, cel mai înalt nivel de alertă, şi a recomandat populaţiei să nu iasă pe străzi decât în caz de necesitate, în timp ce ploaia a continuat marţi, însă în cantităţi mai mici.

Cursurile au fost anulate în unităţile de învăţământ municipale.

Potrivit TV Globo, 245 de milimetri de ploaie au căzut în Copacabana în doar câteva ore, faţă de o medie a precipitaţiilor obişnuite pentru luna aprilie de doar 95 de milimetri.

Citește și: După numărarea a 95% din voturi, Netanyahu pare că-și va menține fotoliul de premier în Israel

În urmă cu două luni, ploile torenţiale au lăsat în urmă şapte morţi în Rio, unde rezidenţii din favelele de pe dealuri sunt în mod special vulnerabili la intemperii. „Multe case sunt construite în zone inadecvate. Este o tragedie şi încercăm să-i avertizăm pe locuitori”, a indicat primarul, adăugând că sirenele de alarmă au sunat în 15 favele.

Cotidianul local O Globo a publicat pe site-ul său un editorial care denunţă faptul că locuitorii din Rio sunt din nou „ostatici” ai ploii din cauza „inerţiei” primăriei.