DISTRIBUIȚI

Peste 1,3 milioane de locuitori ai insulei japoneze Kyushu (sud) au primit ordin de evacuare pe fondul ploilor torenţiale înregistrate marţi, în timp ce numărul deceselor provocate de aceste intemperii pe insulă a crescut la 50, au informat autorităţile locale, potrivit DPA și agerpres.

O femeie de 87 de ani a fost confirmată decedată după ce a fost descoperită în casa sa inundată din oraşul Omuta luni seara – aducând bilanţul deceselor în urma ploilor torenţiale care s-au abătut de sâmbătă asupra insulei la 50, a raportat agenţia de presă Kyodo, citând oficialităţi locale.


Citește și: Bolsonaro se simte rău! Președintele brazilian a fost testat pentru COVID-19

Două centre de evacuare temporară din oraş, în care fuseseră găzduite circa 200 de persoane, au fost inundate, a precizat Kyodo.

Agenţia de Meteorologie din Japonia a emis o alertă de ploi abundente vizând prefecturile Saga, Nagasaki şi Fukuoka de pe insula Kyushu luni şi a solicitat rezidenţilor să fie în „alertă maximă”

Agenţia a ridicat avertismentul cu puţin înainte de prânz marţi, însă a avertizat cu privire la producerea de inundaţii, alunecări teren şi ieşirea din matcă a râurilor în mai multe părţi din Japonia.

Se preconizează că un front ploios sezonier va continua să aducă precipitaţii abundente asupra insulei Kyushu şi a altor părţi ale ţării şi marţi, inclusiv în zonele afectate de inundaţii din prefectura Kumamoto (Kyushu), potrivit agenţiei.

În total, 565 de şcoli au fost închise temporar marţi în nouă prefecturi japoneze, printre care şi Hiroshima şi Shizuoka.

Alunecările de teren şi inundaţiile cauzate de ploile abundente au afectat mai multe zone rurale din Kumamoto în weekend. Patruzeci şi nouă de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 11 sunt date dispărute, au declarat oficialii locali. Condiţiile meteorologice nefavorabile au împiedicat operaţiunile de căutare şi salvare.

Citește și: CUTREMUR puternic în Indonezia

Întreruperea apei cauzată de intemperii a afectat peste 2.100 de gospodării din Kumamoto şi Kagoshima, a declarat guvernul, în timp ce circa 6.500 gospodării nu aveau energie electrică în prefecturile Oita, Kagoshima şi Kumamoto marţi dimineaţă.

Meteorologii au prognozat precipitaţii de până la 250 de milimetri pentru nordul insulei Kyushu şi pentru insula Shikoku şi de până la 200 de milimetri pentru estul şi centrul Japoniei până miercuri la prânz, a adăugat agenţia meteorologică niponă.