DISTRIBUIȚI
The Local France
afp

Starea de catastrofă naturală a fost decretată în 126 de comune din departamentul Aude afectate la începutul acestei săptămâni de inundaţii grave, soldate cu 14 morţi şi 75 de răniţi, a indicat joi Jurnalul Oficial, citat de AFP, potrivit agerpres.

Decretul interministerial priveşte în special comunele Trebes, Villegailhenc, Villalier, Villardonnel, Carcassonne şi Saint Couat d’Aude, grav afectate de intemperii în noaptea de duminică spre luni. Acesta va permite sinistraţilor să fie despăgubiţi rapid de către asiguratori sub auspiciile regimului de „catastrofe naturale” promis luni de premierul Edouard Philippe.


Citeşte şi: Republica Moldova a semnat cu Turcia cinci noi acorduri bilaterale

Dosarele comunelor afectate care nu sunt vizate de decret vor fi tratate „cât mai curând posibil”, iar „guvernul a solicitat deja mobilizarea fondului de extremă urgenţă pentru a permite sinistraţilor să facă faţă celor mai urgente nevoi esenţiale”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului, Benjamin Griveaux, după Consiliul de miniştri.

Acest „episod mediteranean” care a lovit Aude se numără printre cele mai grave intemperii care au afectat Franţa în ultimii zece ani. Potrivit ultimului bilanţ al prefecturii din Aude, 14 persoane au murit şi 75 sunt rănite în urma inundaţiilor.

Primul-ministru s-a deplasat luni în zona afectată, iar preşedintele Emmanuel Macron va merge „cât mai curând posibil”, a indicat Palatul Élysée.

Citeşte şi: Apar noi detalii năucitoare în cazul Khashoggi. Unul dintre călăi a studiat medicină legală în Australia