DISTRIBUIȚI
rferl.org

Ministrul de externe german Heiko Maas le-a mulţumit europenilor pentru contribuţia lor la reunificarea Germaniei şi a făcut apel la o mai mare solidaritate în rândul naţiunilor europene, într-un editorial care urmează să fie publicat sâmbătă în 26 de ţări, informează dpa, potrivit agerpres.

La 9 noiembrie, Germania marchează 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului, care a dat un impuls procesului care s-a încheiat în cele din urmă cu reunificarea Germaniei, la 3 octombrie 1990.


Citește și : Cel puţin 53 de militari şi un civil şi-au pierdut viaţa într-un atac terorist în Mali

„Unitatea Germaniei a fost cadoul Europei pentru Germania. Iar acest lucru s-a întâmplat la sfârşitul unui secol în care Germania a provocat o suferinţă inimaginabilă acestui continent”, a scris Maas în editorialul său.

Toamna lui 1989 a arătat ce poate face Europa când gândeşte dincolo de frontierele naţionale, în contextul în care criza euro, Brexitul şi disputele pe tema refugiaţilor au creat noi fisuri, a continuat şeful diplomaţiei germane, apreciind că Europa poate supravieţui provocărilor globale precum globalizarea şi schimbarea climatică doar dacă rămâne unită.

„Apeluri venite numai de la Varşovia, Berlin sau Paris nu au ecou la Moscova, Beijing şi, din ce în ce mai mult, nici la Washington. Doar vocea întregii Europe are o greutate semnificativă”, a apreciat Maas, care a făcut apel la Europa să elaboreze o politică comună faţă de Rusia şi China, o uniune a apărării şi să preia rolul conducător în combaterea schimbărilor climatice.

Citește și : VIDEO – Israelul a bombardat Fâşia Gaza, după ce a fost lovită de tiruri cu rachete

Lumea are nevoie de curajul pe care l-a avut Europa în 1989, a insistat Maas, care a adăugat: „Haideţi să îndrăznim în cele din urmă să fim europeni, să acţionăm ca nişte europeni – fără ‘dacă şi cu parcă!'”