DISTRIBUIȚI
AFP

Preşedintele rus Vladimir Putin a evidenţiat sâmbătă alianţa strategică cu Beijingul într-o scrisoare pe care i-a trimis-o omologului său chinez Xi Jinping cu prilejul aniversării a 73 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze, transmite EFE, potrivit agerpres

„În pofida dificultăţilor privind situaţia internaţională (…), ne unim eforturile pentru construirea unei noi ordini mondiale mai democratice şi mai juste şi pentru a contracara provocările şi ameninţările”, se menţionează în telegrama de felicitare publicată de Kremlin pe contul său de Telegram.


Citește și : ALERTĂ la Bruxelles! Un plic cu pudră albă a fost găsit la sediul Comisiei Europene

În misivă, Putin laudă relaţiile bilaterale care se desfăşoară „cu dinamism” şi în spiritul cooperării strategice.

Preşedintele rus consideră că China „se bucură de un prestigiu binemeritat pe scena internaţională, dat fiind că joacă un rol constructiv în soluţionarea problemelor actuale la nivel regional şi mondial”.

„Mi-ar plăcea să confirmăm dispoziţia de a ne continua dialogul şi strânsa activitate comună pentru binele popoarelor prietene ale Rusiei şi Chinei”, potrivit textului citat.

EFE scrie că, la întrevederea lor recentă din Uzbekistan, Xi i-a cerut lui Putin să apere împreună interesele ţărilor în curs de dezvoltare şi să fie liderii unei lumi în schimbare.

Citește și : Turcia vrea să trimită mai multe arme Ciprului de Nord

În acelaşi timp, China se opune ferm separatismului, motiv pentru care nu a susţinut anexarea de către Rusia a regiunilor ucrainene controlate de armata rusă în sudul şi estul Ucrainei, formalizată vineri de Putin, la Kremlin, aminteşte agenţia de presă spaniolă.

EFE mai aminteşte că Beijingul s-a abţinut vineri în timpul votului din Consiliul de Securitate al ONU la care SUA încerca să adopte o rezoluţie de condamnare a anexării realizate de Rusia.