DISTRIBUIȚI
Jurnal de Chişinău

Dmitri Muratov, editorul bisăptămânalului independent rus Novaia Gazeta, a făcut public joi seara că un nou pericol planează asupra personalului publicaţiei, după ce, în ultimele două zile, în faţa redacţiei au fost plasate o coroană funerară şi un coş în care se afla un cap însângerat de berbec, potrivit postului de radio Eho Moskvî şi portalului newsru.com, potrivit Agerpres.

Coroana funerară avea pe ea agăţată o fotografie a jurnalistului de investigaţie Denis Korotkov, transferat recent la Novaia Gazeta de la portalul Fontanka.ru din Sankt-Petersburg, şi inscripţia ‘Trădator de Patrie’. Iar capul de berbec îi era adresat lui Muratov însuşi şi noului său angajat.


Citește și : Intemperiile fac prăpăd în Guatemala. Un om a murit şi aproape 4000 de persoane sunt afectate

În plus, la domiciliul din Sankt-Petersburg al jurnalistului Korotkov a fost depus în faţa uşii un buchet cu număr par de flori, conţinând un mesaj în scris:’Nu te vom uita!’

Deşi Denis Korotkov nu a publicat încă niciun rând la Novaia Gazeta, el este cunoscut pentru seria sa de anchete realizate pentru Fontanka.ru despre imperiul financiar al lui Evgheni Prigojin, cunoscut în media rusă ca ‘bucătarul-şef al lui Putin’ şi activitatea companiei de mercenari a acestuia ‘Wagner’, care acţionează în Ucraina, Siria şi în Republica Sud-Africană.

Pe site-ul agenţiei de presă FAN, asociată de asemenea lui Prigojin, au apărut o serie de articole despre Denis Korotkov, în care acesta este numit ‘trădător’, ‘complice al teroriştilor’ pentru că ar fi divulgat date personale ale militarilor şi voluntarilor ruşi în Siria.

‘Afirmaţiile că Novaia Gazeta ar fi divulgat date personale ale piloţilor ruşi în Siria, punând astfel familiile lor în pericol, este un fake. Noi nu am publicat nimic pe această temă’, susţine Muratov.

Korotkov publicase o serie de materiale despre pierderile ruseşti în Siria în Fontanka.ru, între care o anchetă în luna februarie intitulată ‘Ministerul Apărării rus dezvăluie salariile militarilor săi unui potenţial inamic’. De fapt, jurnalistul descoperise o breşă în site-ul ministerului, prin intermediul căreia oricine avea acces la informaţii clasificate şi atenţionase autorităţile în acest sens. Această exemplificase această vulnerabilitate cu datele pilotului rus Roman Filipov, care de altfel puteau fi liber accesate pe internet. Dar în articol, Korotkov nu a dat publicităţii informaţii confidenţiale despre pilot, care şi-a pierdut viaţa în februarie la Idlib (Siria), după ce avionul său Su-25 fusese doborât de jihadişti (sau rebeli). El a reuşit să se catapulteze, dar fiind încercuit de ‘inamic’ s-a luptat până în momentul în care a fost rănit, iar apoi s-a aruncat în aer cu o grenadă pentru a nu fi capturat.

Citește și : Malurile unui lac din Grecia au fost acoperite de o pânză de păianjen gigantică – FOTO

Jurnalistul fusese şi înainte ţinta unor acţiuni de intimidare de către ‘fabrica de trolling’ din Sankt-Petersburg, finanţată de acelaşi Prigojin, după ce dezvăluise implicarea acesteia în campania prezidenţială din SUA în 2016. O vreme a fost nevoit să plece din Rusia, însă s-a întors în ţară şi din octombrie lucrează la Novaia Gazeta, o publicaţie cu mulţi jurnalişti asasinaţi la activ, între care celebra Anna Politkovskaia.

Rusia este acuzată de ingerinţă în campania prezidenţială din SUA, prin atacuri cibernetice asupra reţelei de calculatoare a Partidului Democrat sau creare de conturi false pe Facebook în scopul manipulării electoratului american.