DISTRIBUIȚI

Interviul acordat duminică seară jurnalistei de televiziune Oprah Winfrey de prinţul William şi soţia lui, Meghan, în care fostul cuplu princiar a vorbit despre rasism, insensibilitate şi relaţii familiale tensionate, are efectul unei veritabile „bombe” în Marea Britanie, făcând să se clatine monarhia din această ţară în urma unui tir de acuzaţii spectaculoase, au subliniat luni companiile de presă din Regatul Unit, citate de AFP, potrivit agerpres.

Pentru jurnaliştii de la The Times, „a fost mai rău decât oricare dintre aşteptările pe care familia regală le-ar fi putut avea faţă de acest interviu”.


Citeşte şi: Washingtonul şi Seulul S-AU ÎNŢELES la bani pentru finanţarea trupelor americane

„Meghan a avut de suferit din cauza unor tendinţe suicidare. Era îngrijorată pentru sănătatea ei mintală. A plâns în timpul unui angajament oficial. Iar familia regală nu a ajutat-o”, afirmă acelaşi cotidian britanic, care evocă „acuzaţii ce pot să aducă prejudicii”.

În acel interviu acordat vedetei TV americane Oprah Winfrey, difuzat în Statele Unite de postul CBS şi care va fi transmis în Marea Britanie luni seară, „imaginea care s-a desprins este aceea a unui cuplu vulnerabil, care s-a simţit prizonier în rolul său şi care s-a simţit lăsat fără protecţie din partea instituţiei”, au continuat jurnaliştii de la The Times.

Daily Telegraph consideră că este inutil pentru familia regală „să se ascundă în spatele canapelei”: ea ar avea nevoie „de o vestă anti-glonţ” în faţa unui interviu care a conţinut „suficiente obuze pentru a scufunda o flotilă”. „Şi, posibil, aşa cum se tem unii, pentru a provoca aceleaşi pagube monarhiei britanice”, titrează acelaşi cotidian.

„Este corect să spunem că acest interviu de două ore, fără concesii, este cel mai rău scenariu posibil pentru ceea ce cuplul a numit fără încetare ‘Firma'”, porecla atribuită casei regale britanice, a adăugat acelaşi cotidian conservator, evocând în special comentariile rasiste care l-au vizat, potrivit lui Meghan şi Harry, pe fiul lor Archie, chiar înainte de naşterea acestuia.

Conotaţia militară a fost utilizată şi de postul ITV: „Cuplul a lansat într-adevăr un bombardier B-52, l-a făcut să survoleze Palatul Buckingham şi apoi şi-a eliberat arsenalul chiar deasupra lui”.

Jurnaliştii de la BBC consideră că „a fost un interviu devastator”, care a dezvăluit „presiunile îngrozitoare din sânul palatului regal” şi care a alcătuit „imaginea unor indivizi insensibili pierduţi într-o instituţie”.

Vezi şi: Meghan Markle ‘ARUNCĂ-N AER’ Casa Regală britanică

Tabloidul Daily Mirror insistă însă pe „tristeţea imensă” a prinţului moştenitor Charles, tatăl lui Harry, şi a fratelui mai mare al acestuia din urmă, William, în timp Daily Express denunţă „o discuţie televizată cu Oprah, care serveşte propriilor interese ale cuplului”, instalat în Statele Unite după retragerea sa, în primăvara anului 2020, din rândul membrilor activi ai casei regale britanice.

În schimb, la fel ca multe alte publicaţii britanice, Daily Mail a insistat pe „mesajul puternic” al simţului datoriei faţă de serviciul public transmis de regina Elisabeta a II-a, bunica pe linie paternă a prinţului Harry, cu ocazia unui discurs difuzat de televiziunea britanică cu câteva ore înainte de interviul acordat de cuplul Harry-Meghan.