DISTRIBUIȚI
AFP

O anchetă preliminară pentru ‘provocare publică la discriminare şi ură rasială’ a fost declanşată în Franţa în legătură cu două postări pe Twitter ce compară cu o maimuţă o tânără metisă desemnată să o incarneze pe Ioana d’Arc la viitoarele festivităţi anuale pentru celebrarea eroinei naţionale franceze, informează vineri AFP, potrivit agerpres.

În vârstă de 17 ani, Mathilde Edey Gamassou, care are origini benineze după tată şi poloneze după mamă, a fost aleasă din circa 250 de candidate pentru a fi cea de-a 50-a încarnare a Ioanei d’Arc în timpul sărbătorilor care celebrează în fiecare an, primăvara, victoria din aprilie 1429 a tinerei Ioana d’Arc asupra englezilor ce asediau Orleans-ul, în centrul Franţei.


Anunţarea, joia trecută, a acestei alegeri a declanşat pe reţelele sociale un val de comentarii injurioase din partea susţinătorilor dreptei identitare franceze.

Citeşte şi: Incidente grave între ultraşi. Un poliţist spaniol a murit – VIDEO

Două postări pe Twitter au atras atenţia procurorului din Orleans, care a declarat pentru AFP că a sesizat poliţia, confirmând astfel o informaţie a postului de radio France Bleu. Obiectivul este de a-i ‘identifica pe autorii acestor postări pe Twitter care ţin în mod clar de aplicarea legii penale’, a declarat magistratul. Autorul primei postări o compară pe tânără cu un babuin, iar al doilea, făcând ecoul primei postări, arată o fotografie cu banane, a precizat el.

Faptele sunt pasibile de pedepse până la cinci ani de închisoare, subliniază procurorul.

Secretarul de stat francez pentru egalitate între bărbaţi şi femei, Marlene Schiappa, şi-a exprimat joi ‘toată susţinerea’ (sa) pentru liceană, afirmând că ‘Ioana d’Arc nu aparţine identitariştilor’ şi ‘cu atât mai mult istoria Franţei’ (nu le aparţine). ‘Ura rasistă din faşosferă (sfera fascistă) nu-şi are locul în Republica Franceză’, a comentat secretarul de stat pe Twitter.

Citeşte şi: Sute de kilograme de cocaină au fost găsite în ambasada Rusiei

Cea de-a 589-a ediţie a celebrării ridicării asediului asupra Orleans-ului în timpul Războiului de 100 de ani se va desfăşura între 28 aprilie şi 8 mai. Ea va fi marcată ca întotdeauna de cavalcada prin Orleans a tinerei fete alese pentru a juca rolul eliberatoarei oraşului, în armură şi cu stindardul în mână.

Pe site-urile de internet ale extremei drepte, această alegere este denunţată ca fiind ‘propagandă pro-metisaj, începutul unei tentative de a transforma istoria într-o povestire în care arabii şi negrii au făcut istoria Franţei de la începuturile ei’.