DISTRIBUIȚI

Organizaţia de cooperare poliţienească internaţională Interpol a recunoscut joi că a reintegrat Siria în sistemul său de schimb de informaţii, după o suspendare decisă în 2012 într-un context de sancţiuni internaţionale împotriva regimului lui Bashar al-Assad, relatează AFP, potrivit agerpres.

„În linie cu recomandările secretariatului general, comitetul executiv al Interpol a decis să ridice măsurile corective aplicate Siriei”, a menţionat pentru AFP într-un comunicat organizaţia cu sediul la Lyon, răspunzând unei întrebări pe acest subiect.


Citește și : Preşedintele parlamentului ucrainean a fost DEMIS după ce s-a certat cu Zelenski

Aceste „măsuri corective” aplicate Biroului central naţional (NCB) al Interpol în Siria din 2012 se referă în special la suspendarea drepturilor de acces la sistemul de schimb de informaţii deschis tuturor statelor membre, potrivit acestui comunicat al secretariatului general.

Din 2012, „numai secretariatul general al Interpol recepţiona comunicaţiile provenind din Siria, care nu erau transferate destinatarilor vizaţi decât dacă ele respectau regulile Interpolului”, potrivit aceleiaşi surse.

„Recomandarea de a ridica măsurile corective a fost făcută după o monitorizare regulată a mesajelor NCB de la Damasc”, precizează comunicatul, adăugând că prin consens, de atunci, „la fel ca celelalte birouri centrale naţionale, cel de la Damasc poate trimite direct mesaje celorlalte ţări membre şi poate primi”.

Comunicatul reaminteşte că toate ţările membre pot cere secretariatului general să emită o aşa-numită „red notice”, care nu va fi difuzată decât dacă ea respectă „constituţia organizaţiei (…) care interzice strict întreprinderea oricărei acţiuni cu caracter politic, militar, religios sau rasial”.

Citește și : Eurodeputaţii cer crearea unei capacităţi comune de apărare cibernetică în UE

Un purtător de cuvânt al Interpol, contactat de AFP, nu a dorit să furnizeze mai multe detalii privind factorii de evoluţie care au dus la ridicarea restricţiilor, nici privind data acestei decizii.

Întrebat de AFP despre această chestiune, purtătoarea de cuvânt a MAE francez a repetat poziţia Parisului privind regimul lui Bashar al-Assad: „Atâta timp cât regimul sirian va continua să alimenteze instabilitatea, criza umanitară şi riscul terorist, Franţa va continua să se opună normalizării relaţiilor cu Damascul şi oricărei relaxări a dispozitivului sancţiunilor”. „Vom exprima această poziţie cu prilejul viitoarei Adunări Generale a Interpol” dintre 23 şi 25 noiembrie, a adăugat ea.