DISTRIBUIȚI
korrespondent.net

O reţea de trafic cu fiinţe umane a fost destructurată la sfârşitul lui august la Khartoum, capitala Sudanului, permiţând salvarea a 94 de persoane, inclusiv 85 de copii, dintre care unii lucrau în mine de aur ilegale, a anunţat luni Interpol, organizaţia internaţională de poliţie cu sediul la Lyon (Franţa), relatează AFP, potrivit agerpres.

”Operaţiunea Sawiyan”, care s-a desfăşurat în perioada 26-30 august, a permis arestarea a 12 femei şi a doi bărbaţi în cursul unor razii ale poliţiei locale, cu sprijinul Interpol, care au vizat ”mai multe puncte nevralgice” ale oraşului, precum aeroportul internaţional şi mine de aur de suprafaţă situate în est, a precizat Interpol într-un comunicat. Persoanele arestate sunt suspectate de apartenenţă la grupări infracţionale care fac un comerţ din ”imigraţia clandestină, munca copiilor şi cerşetoria forţată”.


Vezi şi: ATAC cu cuţitul în inima Parisului. Şapte oameni sunt răniţi! – VIDEO

”Diversitatea naţionalităţilor în rândul persoanelor salvate (Sudan, Sudanul de Sud, Ciad, Republica Congo, Eritreea, Niger) arată în ce punct comerţul cu fiinţe umane şi traficul cu fiinţe umane constituie o adevărată problemă transnaţională, care necesită un răspuns internaţional coordonat”, a declarat Tim Morris, directorul executiv al serviciilor de poliţie din Interpol, potrivit comunicatului.

Numeroase victime minore ale reţelei au fost descoperite în mine de aur exploatate ilegal, lucrând ”în condiţii extreme”. Copii, unii cu vârste ”de abia 10 ani”, au fost surprinşi în acele locuri în timp ce manipulau produse chimice periculoase, precum ”mercurul sau cianura”.

Citeşte şi: Rănile lui Dodon ar fi mult mai grave decât s-a anunţat

În cursul operaţiunii au fost confiscaţi 20.000 de dolari (17.325 de euro), din care o parte ar putea corespunde ”achitării unei răscumpărări” după răpirea unui migrant, care face parte el însuşi dintre victimele reţelei destructurate, potrivit sursei.

În cadrul ”Operaţiunii Sawiyan” au fost mobilizaţi 200 de poliţişti sudanezi din diferite servicii, printre care cele de combatere a traficului cu fiinţe umane, protecţia a copilului şi filiala locală a Interpol.