DISTRIBUIȚI

Internetul este cel mai periculos loc de muncă pentru ziariste, avertizează organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF) într-un raport dat publicităţii luni, cu ocazia Zilei Femeii, în care indică faptul că 73% dintre reporterii de sex feminin se simt ameninţaţi mai mult în mediul online, decât în redacţii, transmite EFE, potrivit agerpres.

Ziariste din 112 ţări au răspuns unui sondaj al acestei organizaţii mondiale pentru apărarea libertăţii de informare, cu sediul la Paris. Potrivit studiului, 40 dintre aceste naţiuni sunt deosebit de periculoase pentru femeile care lucrează în presă, printre care se regăsesc ţări precum Mexic, Honduras şi Nicaragua. Riscul apare în principal pe internet şi pe reţelele sociale (pentru 73% dintre ziaristele consultate) şi, în al doilea rând, în redacţiile în care activează acestea (pentru 58% dintre ele).


Vezi şi: Meghan Markle ‘ARUNCĂ-N AER’ Casa Regală britanică

„Avem obligaţia imperativă de a apăra jurnalismul cu toate forţele noastre în faţa tuturor pericolelor care îl ameninţă, iar agresiunile misogine şi intimidările sexuale constituie o ameninţare”, a declarat secretarul general al organizaţiei, Christophe Deloire. În opinia sa, ziaristele trebuie să se apere pe un front în plus, comparativ cu colegii lor de sex masculin, şi adesea atât în interiorul, cât şi în afara locului de muncă.

Mişcarea #MeToo a încurajat multe ziariste să denunţe agresiunile sau hărţuirea sexuală cărora le cad victime la locul de muncă, mai ales în ţări precum Statele Unite, Japonia şi India, dar şi în alte state considerate paradigme ale egalităţii, precum Danemarca, conform raportului.

În Danemarca, celebra prezentatoare Sofie Linde a dezvăluit în 2020 că a fost ameninţată de un înalt funcţionar al televiziunii publice că-i va distruge cariera dacă nu acceptă să-i facă sex oral.

America Latină apare drept una dintre cele mai periculoase regiuni în acest raport, cu Mexic, Honduras şi Nicaragua printre cele zece ţări clasificate drept „foarte periculoase”, în timp ce El Salvador, Guatemala, Columbia, Venezuela, Brazilia, Peru şi Bolivia sunt clasificate drept „periculoase”.

Alte ţări considerate foarte periculoase pentru jurnaliste sunt Siria, India, Bangladesh, Azerbaidjan, Vietnam, Nigeria şi Ciad.

Sondajul mai arată că ziaristele specializate în drepturile femeilor, sport şi politică sunt cele care au cel mai mult de suferit din cauza acestui tip de violenţă.

Cazuri precum cel al sauditei Nouf Abdulaziz al Jerawi, torturată şi violată în închisoare, după ce a denunţat sistemul de tutelă al bărbaţilor din ţara sa, sau cel al braziliencei Patricia Campos Mello, victima unei campanii dure de intimidare pe internet, după ce i-a acuzat pe preşedintele Jair Bolsonaro şi pe fiii acestuia că cereau favoruri sexuale în schimbul informaţiilor, arată adevărata magnitudine a unei probleme globale.

Aceste practici violente care compromit pluralismul profesiei au un impact grav asupra vieţii acestor profesioniste, care se traduce prin stres suplimentar, anxietate şi frică, însă produce şi consecinţe directe în ceea ce priveşte activitatea lor.

Citeşte şi: Washingtonul şi Seulul S-AU ÎNŢELES la bani pentru finanţarea trupelor americane

Aproximativ 43% dintre jurnalistele chestionate au declarat că şi-au închis temporar sau definitiv conturile de socializare după ce au fost victime ale unor atacuri misogine, în timp ce 48% au spus că s-au autocenzurat pentru a evita problemele şi 21% au recunoscut că şi-au schimbat specialitatea şi chiar şi-au dat demisia.

Pentru a evita astfel de situaţii, RSF prezintă o serie de recomandări adresate ţărilor: punerea în aplicare a unor măsuri de vigilenţă sporită, pariul pe educaţie pentru a pune capăt stereotipurilor sexuale şi creşterea gradului de conştientizare cu privire la această problemă prin crearea unor dispozitive interne de urgenţă şi de alertă.

RSF propune totodată garantarea de salarii şi posturi egale şi încurajează redacţiile să creeze un post de manager editorial pe probleme de gen care să vegheze asupra respectării principiului egalităţii.