DISTRIBUIȚI
Daily Sabah

Moscova este pregătită pentru dialog cu companiile străine de tehnologie asupra unor posibile interdicţii pentru cele care nu au reprezentanţă oficială în Rusia până la sfârşitul anului, a relatat luni Interfax, citând autoritatea de reglementare de stat a comunicaţiilor, potrivit agerpres.  

Potrivit Interfax, preluată de Reuters, companiile vor fi blocate doar ca ultimă soluţie, o mică diferenţă faţă de cererile făcute luna trecută de autoritatea de reglementare Roskomnadzor ca 13 companii străine de tehnologie şi în mare parte firme americane să fie înfiinţate în Rusia până la 1 ianuarie, în caz contrar se vor confrunta cu posibile restricţii sau interdicţii absolute.


Citește și : Rusia raportează primele două cazuri cu Omicron

Rusia a încetinit viteza Twitter din martie ca acţiune punitivă pentru că această reţea de socializare nu a şters conţinut pe care Moscova îl consideră ilegal. Twitter neagă că permite utilizarea platformei sale pentru a promova un comportament ilegal.

Între timp, Google cu compania-mamă Alphabet şi Facebook se confruntă în această lună cu procese în instanţa rusă pentru încălcări repetate ale aceleiaşi legislaţii. Niciuna dintre aceste companii nu a răspuns solicitărilor pentru a comenta despre anunţul datelor de judecată.

Legea privind înfiinţarea birourilor de reprezentanţă în Rusia a intrat în vigoare la 1 iulie şi vizează giganţii străini social media, precum şi companiile de tehnologie cu peste 500.000 de utilizatori zilnic.

„Încetinirea (traficului n.r.) şi blocarea nu sunt ceva pe care vrem să le aplicăm în principiu”, a declarat şeful adjunct al Roskomnadzor, Vadim Subbotin, pentru Interfax. „Este o ultimă soluţie atunci când alte argumente nu mai funcţionează”, a precizat el.

„Dacă companiile nu reuşesc să deschidă reprezentanţe în ţara noastră până la termenul limită, nu înseamnă că vom începe imediat să luăm măsuri împotriva lor. Înseamnă că de la 1 ianuarie vom începe să ne gândim la asta”, a mai spus el.

Potrivit lui Subbotin, Roskomnadzor este pregătit să se angajeze în dialog cu companiile ce arată că lucrează pentru a se conforma legislaţiei.

Citește și : Emmanuel Macron va anunţa priorităţile europene ale Franţei

Cererea Roskomnadzor de luna trecută a oferit doar câteva detalii despre exact ceea ce companiile sunt obligate să facă şi a vizat unele care au deja birouri în Rusia. Analiştii afirmă că legislaţia este lipsită de claritate.

Subbotin a declarat luni că textul legii descrie toate cerinţele suficient de detaliat şi că firmelor li s-a acordat suficient timp.