DISTRIBUIȚI
Dawn

La Kabul va fi strict interzisă circulaţia la sfârşitul acestei săptămâni, când musulmanii sărbătoresc Eid al-Fitr, sfârşitul postului Ramadan, a anunţat joi guvernatorul capitalei afgane, Mohammad Yakub Haidari, citat de dpa, scrie agerpres.

Măsura a fost luată pentru a evita extinderea epidemiei de COVID-19.


Citește și: Incident ARMAT la o bază militară din Texas

În Afganistan, unde s-au raportat aproape 8.700 de cazuri de contaminare cu coronavirus, din care 193 au dus la decese, majoritatea populaţiei nu respectă restricţiile oficiale. Din cei aproximativ 37 de milioane de locuitori au fost testaţi doar 26.700 de la începutul lui februarie, când a început epidemia. Mulţi nu iau pericolul în serios, deşi autorităţile au avertizat că dacă vor avea loc vizitele tradiţionale la rude, cu ocazia sărbătorii Eid, s-ar putea produce o ‘tragedie’.

Ministrul adjunct al sănătăţii, Wahidullah Majroh, a declarat joi că numărul de cazuri a crescut brusc în ultimele zile, iar unităţile de terapie intensivă din toate spitalele care tratează bolnavi cu coronavirus sunt complet ocupate. Cu o zi înainte, oficialul – care s-a vindecat recent după ce a contractat coronavirusul – apreciase că ‘dacă situaţia continuă la fel, ne aşteptăm la o criză majoră şi la o tragedie în Afganistan în iunie şi iulie’.

Citește și: Mai multe website-uri israeliene au fost atacate de hackeri

Haidari a precizat că guvernul a aprobat un plan de relaxare a carantinei la Kabul după Eid. Majoritatea firmelor din oraş vor putea să îşi desfăşoare activitatea în trei schimburi, pe timp de zi. Autovehiculele vor circula alternativ – o zi cele cu numere de înmatriculare pare, o zi cele cu numere impare. Vor rămâne închise restaurantele, piscinele, băile comunale, şcolile, sediile instituţiilor publice şi vor fi interzise în continuare evenimentele sportive.