DISTRIBUIȚI
Financial Times

În Fâşia Gaza, unde primele cazuri de contaminare cu coronavirus au apărut abia recent, se aplică de marţi interdicţii de circulaţie, transmite Reuters. Teritoriul palestinian controlat de mişcarea Hamas, izolat prin restricţii la frontiere, a fost ferit până acum de epidemie , potrivit agerpres.

 


Autorităţile sunt îngrijorate de pericolul creat de densitatea mare a populaţiei din taberele de refugiaţi, sărăcie şi capacitatea redusă a spitalelor. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat marţi că spitalele din Gaza pot trata în prezent 350 de pacienţi cu COVID-19, la o populaţie de două milioane.

Citește șl: Discuţii ‘constructive’ între Iran şi AIEA

Conform unui purtător de cuvânt al guvernului, în Gaza au fost descoperite patru cazuri, după ce o femeie care a călătorit în Cisiordania a fost testată acolo şi depistată ca purtătoare a virusului. Familia acesteia a intrat în contact cu multe persoane dintr-o tabără de refugiaţi din centrul Fâşiei Gaza, care a fost acum izolat de restul teritoriului palestinian de 360 de km pătraţi.

De luni seara, în Gaza sunt închise sediile firmelor, şcolile şi moscheile. Marţi, străzile erau aproape pustii, iar poliţia avertiza prin megafoane populaţia să respecte izolarea timp de 48 de ore.

Citește șl: Pompeo a plecat spre Sudan, la bordul ‘primului zbor oficial direct’ între Tel Aviv şi Khartoum

Ministerul sănătăţii a precizat că ieşirea din locuinţe este permisă numai în caz de necesitate extremă, iar în astfel de situaţii este obligatoriu portul măştii.

Un oficial al OMS a declarat că va colabora cu autorităţile locale pentru a transforma fostele corturi medicale amplasate în zona protestelor de la frontieră în unităţi de triaj, unde medicii să poată depista simptomele, pentru a evita un asalt asupra spitalelor.