DISTRIBUIȚI
YouTube

Rusia va livra Turciei patru sisteme de rachete sol-aer S-400 în cadrul unui contract în valoare de 2,5 miliarde de dolari, aflat aproape de finalizare, a declarat directorul executiv al Rosteh, corporaţia de stat rusă în domeniul armamentului, Serghei Cemezov, pentru cotidianul Kommersant de miercuri, preluat de Reuters şi Xinhua, potrivit agerpres.

Potrivit lui Cemezov, Turcia va achita în avans 45% din sumă, restul de 55% urmând să fie acoperit din împrumuturi puse la dispoziţie de Rusia.


Citeşte şi: 27 de persoane au fost rănite după ce un vas de croazieră elvețian s-a lovit de pilonul unui pod în vestul Germaniei

Moscova se aşteaptă ca primele rachete să fie livrate în martie 2020, a mai spus acesta.

Acordul a provocat îngrijorare în Occident dat fiind statutul Turciei de membru al NATO, dar sistemul rus nu poate fi integrat în arhitectura militară a Alianţei.

De altfel, şeful Rosteh a mai precizat pentru Kommersant că Turcia este primul stat membru NATO care achiziţionează sistemul avansat de apărare antiaeriană S-400.

Ministerele de Finanţe de la Moscova şi Ankara au încheiat deja discuţiile privind finanţarea acordului, urmând ca documentele finale să fie aprobate, a adăugat Serghei Cemezov.