DISTRIBUIȚI
DW

Premierul israelian Benjamin Netanyahu se va deplasa miercuri la Moscova pentru o întrevedere cu preşedintele rus Vladimir Putin amânată ca urmare a campaniei electorale din Israel, au anunţat serviciile premierului în noaptea de joi spre vineri, relatează AFP, potrivit agerpres.

Discuţiile, care ar urma să se axeze pe situaţia din Siria, ţară vecină Israelului, au fost iniţial programate pentru joi, dar au fost amânate în ultimul moment.


Citește și: Chiar dacă Trump a anunțat retragerea totală, SUA mențin 200 de soldați în Siria

Guvernul israelian nu prezentat niciun motiv pentru această amânare. Dar consilierul de la Kremlin, Iuri Uşakov, s-a referit direct la campania electorală israeliană, premierul Netanyahu fiind preocupat de demersuri pentru formarea de alianţe care ar putea influenţa rezultatul alegerilor legislative anticipate din 9 aprilie.

Întrevederea reprogramată miercuri va fi prima între Netanyahu şi Putin din 17 septembrie 2018, când baterii siriene au doborât din greşeală un avion rus în cursul unei operaţiuni israeliene.

Moartea a 15 soldaţi ruşi a provocat tensiuni serioase între Rusia şi Israel şi a pus sub semnul întrebării libertatea de acţiune revendicată de Israel în Siria.

Din 17 septembrie, Netanyahu şi Putin au vorbit la telefon de mai multe ori şi au avut o scurtă întrevedere pe 11 noiembrie la Paris, cu prilejul marcării încheierii Primului Război Mondial.

Citește și: Fiii lui El Chapo sunt inculpați și ei pentru trafic de droguri

Premierul Netanyahu a calificat duminică discuţiile pe care le va avea cu Putin drept ”foarte importante” pentru a asigura ”libertatea de acţiune” israeliană în Siria împotriva Iranului şi a grupării libaneze proiraniene Hezbollah, evitând în acelaşi timp fricţiunile cu forţele ruse.

Iranul, Hezbollah şi Rusia sunt aliaţi ai regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad. Netanyahu reafirmă că nu va permite ca Iranul, pe care îl consideră un mare inamic al Israelului, să folosească Siria drept cap de pod pentru operaţiuni militare.

Israelul a menţinut mult timp discreţia în privinţa operaţiunilor sale siriene. Însă, în ianuarie, Netanyahu a declarat că aviaţia israeliană a lovit în ultimii ani „sute” de ţinte iraniene sau ale Hezbollah în Siria.