DISTRIBUIȚI

Miniştri din Turcia şi Grecia s-au întâlnit joi la Ankara, pe fondul unei creşteri accentuate a sosirilor de migranţi dinspre Turcia în Grecia, relatează DPA, potrivit agerpres.

Ministrul turc de interne, Suleyman Soylu, şi ministrul grec pentru migraţie, Giorgos Koumoutsako,s au discutat despre politicile migraţiei, a relatat agenţia de presă de stat Anadolu, adăugând că lor li s-a alăturat comandantul gărzii de coastă a Turciei.


Citește și : Internetul din Irak, în mare parte blocat pe fondul manifestaţiilor

Mai târziu în cursul zilei de joi, ministrul german de interne, Horst Seehofer, se va afla în capitala turcă împreună cu Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru migraţie, pentru discuţii concentrate asupra acordului UE-Turcia privind refugiaţii şi situaţia refugiaţilor în Turcia şi în insulele din Marea Egee.

În virtutea acordului din 2015, Uniunea Europeană a promis Turciei până la 6 miliarde de euro (6,58 miliarde de dolari) în sprijinul refugiaţilor şi comunităţilor gazdă ale acestora în Turcia. Din aceşti bani, UE a furnizat deja 5,8 miliarde de euro şi a alocat 2,57 miliarde până la sfârşitul lunii septembrie.

Acordul intenţiona să ajute Turcia să găzduiască refugiaţi sirieni. Ankara a fost de acord să-i împiedice pe migranţi să încerce să ajungă în blocul comunitar.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat în mod repetat cu „deschiderea porţilor” şi că va permite sirienilor să părăsească Turcia pentru Europa, declarând că Ankara nu mai poate suporta povara găzduirii mai multor refugiaţi.

Turcia afirmă că găzduieşte cea mai mare populaţie de refugiaţi din lume, peste 4 milioane, dintre care 3,6 milioane sunt din Siria sfâşiată de război.

Koumoutsakos a avertizat luna trecută în legătură cu ritmul tot mai mare de sosiri de migranţi din Turcia în Grecia, citând insulele greceşti supraaglomerate.

Citește și : Atac cu cuţitul în Prefectura Poliţiei din Paris – Patru poliţişti au fost uciși

Mulţi migranţi încearcă să folosească o rută de pe ţărmurile Mării Egee din Turcia către insulele greceşti ca poartă de intrare în Europa.

Guvernul grec a anunţat luni că are planuri să returneze 10.000 de migranţi în Turcia până la sfârşitul anului 2020.