DISTRIBUIȚI

Ministrul american al apărării, Lloyd Austin, l-a primit joi la Pentagon pe omologul său japonez, Yasukazu Hamada, a doua zi după anunţul despre viitoarea desfăşurare a unei forţe americane de reacţie rapidă în Japonia, scrie AFP, potrivit agerpres.

„Ministrul Austin a subliniat angajamentul neclintit al Statelor Unite pentru apărarea Japoniei, inclusiv descurajarea americană extinsă oferită de întregul spectru de capacităţi convenţionale şi nucleare”, a declarat purtătorul său de cuvânt, generalul Pat Ryder, într-un comunicat.


Citeşte şi: Fiul lui Pablo Escobar deplânge glorificarea ‘narco-culturii’ – Black News

Lloyd Austin anunţase cu o zi înainte desfăşurarea cel mai târziu în 2025 a unei forţe de reacţie rapidă a puşcaşilor marini pe insula japoneză Okinawa, căreia poziţia sa sudică şi aproape de Taiwan îi conferă o importanţă strategică.

Oficial pacifistă de la înfrângerea sa în cel de-Al Doilea Război Mondial, Japonia îşi întăreşte frecvent capacităţile „Forţelor de autoapărare” în faţa atitudinii tot mai dominatoare a Chinei şi a tirurilor de rachete din Coreea de Nord, dintre care unele survolează teritoriului japonez.

Citeşte şi: Taiwanul anunţă incursiuni ale aviaţiei chineze pentru a doua zi consecutiv – Black News

Guvernul premierului Fumio Kishida, care va sosi vineri la Washington, a indicat luna trecută că va majora bugetul apărării la 2% din PIB până în 2027.