DISTRIBUIȚI
Naharnet
Venezuelan volunteers, Colombian firefighters and rescue workers prepare USAID humanitarian aid for storage at a warehouse next to the Tienditas International Bridge, near Cucuta, Colombia, on the border with Venezuela, Friday, Feb. 8, 2019. Trucks carrying U.S. humanitarian aid destined for Venezuela arrived Thursday at the Colombian border, where opposition leaders vowed to bring them into their troubled nation despite objections from embattled President Nicolas Maduro. (AP Photo/Fernando Vergara)

Insula olandeză Curaçao a avertizat vineri că nu va permite ca ajutorul umanitar destinat Venezuelei să-i părăsească teritoriul fără acordul autorităţilor de la Caracas, informează France Presse, scrie Agerpres.

„Nicio încărcătură de ajutor nu va părăsi Curaçao pentru Venezuela sub constrângere”, a declarat într-un comunicat guvernul acestei insule situate la mai puţin de 60 de kilometri de coastele Venezuelei.


Citește și : Tot mai mulți civili părăsesc ultima zonă controlată de islamiști în estul Siriei

„Expediţiile din Curaçao vor fi făcute doar atunci când autorităţile venezuelene vor fi de acord. Între timp, ajutorul va fi depozitat”, a adăugat guvernul insulei.

Un avion care transporta 50 de tone de alimente şi medicamente trimise de venezuelenii ce trăiesc în Statele Unite a aterizat joi în Curaçao.

Această încărcătură face parte din pachetul de ajutor pe care opoziţia din Venezuela, condusă de preşedintele Parlamentului, Juan Guaido, a promis că va intra în ţară sâmbătă, în ciuda opoziţiei şefului statului, socialistul Nicolas Maduro.

Prin urmare, regimul venezuelean a suspendat legăturile cu Curaçao şi a ordonat închiderea frontierei maritime cu acest mic teritoriu.

Citește și : Guvernul irlandez a prezentat un pachet legislativ pentru eventualitatea unui Brexit fără acord

Preşedintele Maduro a dispus de asemenea joi închiderea frontierei terestre cu Brazilia şi a ameninţat că va închide graniţa cu Columbia pentru a împiedica intrarea ajutorului umanitar american pe care îl consideră o „provocare”.

Juan Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte interimar în urmă cu o lună şi a fost recunoscut sau este sprijinit de aproximativ 50 de ţări, a declarat că ajutorul va intra în ţară, „orice s-ar întâmpla”.