DISTRIBUIȚI
captura YouTube

Locuitorii unei insule din arhipelagul Vanuatu, situat în sudul Oceanului Pacific, se pregătesc pentru cea de-a doua evacuare într-un interval de şapte luni din cauza unui vulcan care a reînceput să arunce cenuşă, informează vineri AFP, potrivit agerpres.

Autorităţile din arhipelag au declarat vineri stare de urgenţă pe insula Ambae, în nord, ai cărei 11.000 de locuitori au mai fost evacuaţi şi în septembrie din cauza vulcanului Manaro Voui.


Citeşte şi: Lumea toată TREMURĂ în faţa unei confruntări militare între Rusia şi SUA

Mulţi dintre aceştia abia se întorseseră, când Observatorul pentru prevenirea riscurilor geologige din Vanuatu a anunţat că Manaro Voui trece în prezent printr-o erupţie de gradul trei, pe o scară cu cinci grade.

Directorul general al ministerului însărcinat cu prevenirea catastrofelor naţionale, Jesse Benjamin, a precizat că noua evacuare va avea loc într-o manieră mult mai organizată decât cea din septembrie, atunci când o flotilă de mici ambarcaţiuni a fost mobilizată în grabă pentru transportul locuitorilor insulei Ambae.

”Evacuarea de anul trecut a avut loc în grabă, de teama unei erupţii de mare amploare”, a declarat oficialul pentru Daily Post.

”Există o nemulţumire în ceea ce priveşte maniera în care aceasta a fost organizată. De data aceasta vom evacua în primul rând locuitorii cei mai afectaţi”. a adăugat acesta.

Citeşte şi: Scandalul de la Academia Suedeză continuă: Secretarul permanent şi-a dat demisia

Arhipelagul cu 80 de insule, pe care locuiesc 270.000 de locuitori, a fost sever afectat în 2015 de un ciclon puternic care a provocat moartea a 11 persoane.

Condominiu franco-britanic până la independenţa sa în 1980, Vanuatu este una dintre ţările cele mai sărace ale planetei.

Se află pe ”centura de foc” a Pacificului, la intersecţia mai multor plăci tectonice care produc seisme frecvente şi o intensă activitate vulcanică.