DISTRIBUIȚI
Global Look Press

Noul instrument de suspendare a fondurilor UE în cazul statelor membre care vor înregistra derive de la valorile democratice nu a fost diluat, a declarat un oficial senior din echipa preşedinţiei Germaniei a Consiliului UE, relatează dpa, scrie agerpres.

„Munca la mecanismul de protejare a statului de drept va continua pe baza propunerii care este discutată din 2018”, a declarat sursa pentru dpa, contrazicând afirmaţiile Ungariei şi Poloniei că respectivul mecanism ar fi fost lăsat fără mijloace de acţiune în timpul negocierilor privind viitorul buget pe termen lung al UE.


Citește și : Grecia impune OBLIGATIVITATEA măștii în aproape toate spațiile publice închise

Liderii UE au semnat în unanimitate un buget pe şapte ani şi un pachet de stimulare a economiei în valoare de 1.800 miliarde de euro săptămâna trecută.

Pentru prima dată, planul permite ca alocările de fonduri UE să fie reduse dacă un stat membru încalcă libertatea presei sau independenţa justiţiei, de exemplu.

Potrivit textului semnat de liderii Celor 27, Comisia Europeană va propune măsuri dacă detectează încălcări ale respectării statului de drept, care apoi pot fi adoptate de Consiliul European cu o majoritate calificată, respectiv cu votul a 15 dintre cele 27 ţări membre.

Citește și : Ani grei de închisoare pentru fostul premier malaezian

Totuşi, Varşovia şi Budapesta – cele două state care sunt principala sursă de îngrijorare a oficialilor UE – interpretează documentul diferit, afirmând că nu va exista o legătură directă între fondurile din anvelopa comună şi respectarea standardelor statului de drept.

Modul de funcţionare al noului instrument se discută în continuare, iar negocierile asupra chestiunii sunt încă în desfăşurare, scrie dpa. Parlamentul European, care trebuie să voteze şi el bugetul multianual şi planul de redresare, a criticat dur instrumentul privind respectarea statului de drept convenit de liderii UE.