DISTRIBUIȚI
The Economist

Prima tranzacţie cu Iranul prin mecanismul Instex, care permite ocolirea sancţiunilor americane, va avea loc în câteva zile, a anunţat joi ministrul francez de finanţe, Bruno Le Maire, citat de Reuters, scrie agerpres.

Înfiinţat de Franţa, Germania şi Regatul Unit, Instex presupune tranzacţii în sistem barter, care nu implică transferuri financiare directe, ci compensarea între importatori şi exportatori, la nivel european.


Citește și : Tusk îndeamnă la ‘implicarea Verzilor’ în împărţirea funcţiilor de rang înalt în UE

„Dorim ca Instex să intre în vigoare în câteva zile şi sper că va putea funcţiona în câteva zile. Sper ca prima tranzacţie să se realizeze în câteva zile”, a declarat Le Maire presei, în timpul unei vizite în Polonia. „Prima tranzacţie va fi limitată, dar este un punct de plecare şi ne aşteptăm ca Instex să fie un instrument eficient”, a adăugat ministrul francez.

Exporturile de petrol ale Iranului şi tranzacţiile financiare aferente acestora sunt interzise de Statele Unite prin sancţiuni care ameninţă şi eventualii parteneri comerciali ai regimului de la Teheran.

Citește și : SUA transferă drone militare la baza de la Câmpia Turzii

SUA au reintrodus sancţiunile împotriva Iranului după ce s-au retras unilateral anul trecut din acordul nuclear încheiat de puterile internaţionale cu Teheranul în 2015. Acordul prevedea limitarea programului nuclear iranian, în schimbul suspendării sancţiunilor. Iranul a confirmat deja că a depăşit recent limita stocului de uraniu slab îmbogăţit impusă prin înţelegerea pe care semnatarii europeni, Rusia şi China încearcă să o menţină şi după retragerea Statelor Unite.